fbpx
duminică, martie 3, 2024
spot_img

Câţi bani vor plăti românii pe facturile la energie şi gaze după ce a venit gerul

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Ministrul Energiei a vorbit despre valoarea facturilor la energie și la gaze pe care le vor primi românii, în contextul în care țara a fost cuprinsă de un val de ger.

Sebastian Burduja a dat asigurări că Guvernul s-a angajat să le ofere protecție cetățenilor în ceea ce privește facturile la energie și la gaze.

Cu accent pe menținerea schemei de compensare-plafonare, ministrul Energiei a subliniat că România se află pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul avantajos al gazului.

- Reclamă -

Noi, la nivelul Guvernului, ne-am asumat că românii, iarna asta nu o să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Şi ne-am asumat să menținem această schemă de compensare-plafonare, care pentru români a asigurat la nivel european al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană”, a declarat Sebastian Burduja la Antena 3.

Ministrul Energiei a precizat că românii vor beneficia în continuare de un plafon de 0,31 lei per megawatt-oră, dar mulți furnizori au ajustat prețurile sub acest nivel, oferind astfel un avantaj suplimentar consumatorilor.

„Există în continuare acel plafon de 0,31 de lei per Megawatt-oră, dar foarte mulți furnizori, pentru că a scăzut prețul la gaze pe piață au venit sub acest plafon. Inclusiv în locul meu de consum, acasă sunt facturat undeva la 0,25, 0,26 lei per Megawatt-oră, deci sub plafonul maxim pe care l-ar permite legislația în vigoare. Este o schemă valabilă până în martie 2025 cu bani plătiți de la buget, care acoperă diferența dintre prețul la factură pe care îl au românii în fiecare lună și prețul real din piața liberă pe care îl plătesc furnizorii. România a ales să protejeze toți consumatorii. Deci, din această perspectivă, noi protejăm și consumatorii casnici și consumatorii non-casnici și avem un dialog constant cu Bruxelles-ul. Și eu am fost acolo, m-am văzut cu patru comisari europeni. Nu mi s-a pus în vedere că această schemă ar încălca vreo regulă europeană sau că ar fi trebuit să o tratăm altfel. Din contră, toți oficialii europeni au spus puteți să continuați aceste măsuri de sprijin”, a precizat Sebastian Burduja.

- Reclamă -

România a implementat praguri de consum, oferind prețuri avantajoase pentru cei cu venituri mai mici. De exemplu, consumatorii cu sub 100 de kilowați-oră pe lună beneficiază de tarife reduse la energie electrică. De asemenea, există măsuri concrete precum cardurile la energie, prelungite pentru a oferi sprijin financiar familiilor cu venituri sub 2.000 de lei per membru al gospodăriei.

„Sunt două măsuri pe care România a lua toată schema de compensare, plafonare și are aceste praguri de consum și prețurile aferente și cardurile la energie care tocmai a fost prelungit. E adevărat, nu este proiectul sau nu e meritul. Ministerul Energiei este la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu acei bani care vin către românii care au sub 2.000 lei venituri per membru al gospodăriei. Putem avea și un astfel de dialog cu furnizorii pentru a nu-i decupla pe românii care nu reușesc să își plătească factura, dar totuși la curent, de exemplu a energie electrică sunt peste 5 milioane de gospodării în țara asta care din criza energetică până azi au plătit cam 35 lei pe lună factura la curent. Este un cost rezonabil chiar și pentru familiile cu un venit mai mic”, a mai spus Sebastian Burudja.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Trei români reținuti în Spania pentru trafic de persoane. Au ținut în sclavie conaționali pe care îi obligau să muncească și apoi le luau...

Trei persoane de origine română, doi bărbați şi o femeie, au fost reținute de poliţiştii din Spania, în urma...
spot_img
Sari la conținut