cersetori

cersetoriCerșetoria este o practică răspândită în județul Prahova. Oamenii legii sancționează sute de persoane dar, cu toate acestea, fenomenul nu este stopat.

Din 2013 până în prezent, Inspectoratul Județean de Jandarmi a sancționat 429 de cerșetori, iar polițiștii locali au sancționat 1.292 de astfel de persoane. Insectoratul Județean de Poliție Prahova a deschis 104 dosare penale pentru cerșetorie, din 2013 până în ianuarie 2014, inclusiv. Ulterior, de la 1 februarie 2014, odată cu schimbarea Codului Penal, fapta de cerșetorie nu a mai fost încadrată ca infracțiune. De la acea dată, polițiștii din cadrul IPJ Prahova au aplicat 1.011 amenzi contravenționale, până în luna decembrie a aceluiași an. În 2015, până în prezent, polițiștii au aplicat 457 de sancțiuni contravenționale pentru fapte de cerșetorie.

Astfel, în primele trei luni ale anului 2015, amenzile date de oamenii legii au însumat, după cum urmează:

Poliția Locală – 24.150 lei

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – 64.800 lei

Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova – 16.200 lei

Problema rămâne, însă, plata acestor amenzi. Puțini (spre nici unul) sunt cerșetorii cu spirit civic care merg să își achite datoriile către stat. O normativă dată de Guvern în luna octombrie a anului trecut spune că aceste amenzi ar putea fi achitate prin muncă în folosul comunității, iar Serviciul Public Finanțe Locale a înaintat mai multe dosare în instanță pentru a-și micșora, astfel, suma pe care o are de recuperat din amenzi. Dar, până la această oră, niciun proces nu a fost finalizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here