fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Câți porci se taie în Prahova de Crăciun. Ordinul care impune prezența veterinarului la sacrificarea animalului, imposibil de pus în practică

Citește Și

- Reclamă -

Ordinul ANSVSA, emis în data de 5 noiembrie 2019, prin care se impune prezența unui medic veterinar sau a unui technician veterinar în gospodăria oamenilor la momentul în care se sacrifică un porc este imposibil de pus în practică. În România, tradiția spune ca porcul să fie sacrificat în ziua de Ignat, adică în data de 20 decembrie. Astfel, în decurs de doar câteva ore, solicitările pentru asistență veterinară la sacrificarea animalului ar fi imposibil de onorat fizic, pentru că nu există un număr atât de mare de medici sau asistenți veterinari cu drept de liberă practică în niciunul dintre județele țării.

Mihai Terecoasă, inspector șef al Direcției Sanitar Veterinare Prahova, susține că la nivelul județului există un efectiv de cel puțin 40.000 de porci doar în gospodăriile oamenilor, fără să punem la socoteală și fermele. Conform statisticilor, în preajma sărbătorilor de iarnă, doar în Prahova se sacrifică în jur de 30.000 de porci. În aceste condiții, prezența medicului veterinar în curtea fiecărui gospodar în ziua tăierii porcului nu poate fi pusă în practică.

- Reclamă -

”Este o nebunie, bineînțeles că nu se poate realiza. Sunt cinci, zece zile maximum timp în care se taie porcii la noi în luna decembrie, motiv pentru care eu nici nu am băgat-o în ședința de Colegiu Prefectural de săptămâna trecută când am făcut un plan de măsuri pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Mi s-a părut nerealizabilă. Fizic nu se poate. Acolo (în ordinul ANSVSA n.r.) este prins să faci examenul și înainte de sacrificare și post, asta înseamnă că trebuie să stau într-o curte cel puțin o oră, să stau înainte de sacrificare, să fac examenul clinic și după sacrificare să fac examenul anatomopatologic ceea ce este nerealizabil, clar. Timpul fizic categoric nu există să poți să faci aceste manopere. Mai  ales că activitatea de sacrificare se reduce la câteva zile înainte de Crăciun, pentru că aceasta este tradiția la noi”, a declarat pentru ”Adevărul” Mihai Terecoasă.

Acesta a precizat că, așa cum arată statisticile din anii trecuți, în Prahova, doar în luna decembrie sunt solicitate în medie 12.000-14.000 de teste de trichină pentru porcii sacrificați în gospodăriile particulare.

”Această cifră reprezintă doar 30 la sută din totalul porcilor sacrificați în județ în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru că restul preferă să consume carnea fără să mai facă examenul de trichină. În concluzie, avem cam 30.000 de porci care se sacrifică doar în perioada de Crăciun în Prahova”, mai spune șeful DSV Prahova.

- Reclamă -

Mihai Terecoasă sfătuiește cumpărătorii care preferă să cumpere porc crescut la țară să se îndrepte către fermele autorizate, care vând carnea însoțită de documente care atestă că animalul a fost clinic sănătos. În Prahova, porcul viu se vinde cu 7 – 7,5 lei kilogramul. Sfatul vine în contextul în care, medicii veterinari au reușit să închidă toate focarele de Pestă Porcină Africană din Prahova (PPA), iar aducerea unui porc viu sau sacrificat din alte zone ale țării unde încă mai persistă boala poate duce la reaprinderea focarelor de PPA.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Exista in Romania foarte multe acte normative si administrative care nu pot fi puse in practica . In multe situatii functionari din institutiile de control forteaza nota si le aplica , dind amenzi . De ce o fac , nu pot sa imi dau seama . Pentru a demonstra cit sint de cerberi ?! Pentrua aduce plus de bani la bugete ?! Nu mai bine ar demisiona ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut