Sub 1% dintre românii vindecați până acum de COVID-19 au donat plasmă ce poate fi folosită la tratarea pacienților infectați, în timp de media europeană este de 7%. Debirocratizarea metodologiei de colectare a plasmei a dus însă la creșterea de peste 3 ori a numărului de proceduri de plasmafereză (donare de plasmă) în perioada 11 august – 15 septembrie, arată datele făcute publice de Florin Hozoc, CEO al Besmax Pharma Distribution, compania care a donat statului român singurele 18 aparate de plasmafereză disponibile în țara noastră, scrie hotnews.ro.

Potrivit HotNews, la centrul de transfuzii din Ploiești au mers pentru a dona plasmă după ce s-au vindecat de COVID-19 100 de prahoveni, din totalul de 5.219 vindecați. Astfel, procentul de donatori în județ este de 0,8%.

Cele mai bune rezultate le au centrele de transfuzie din Hunedoara, Arad, Galați, Bistrița Năsăud și Buzău.

Tratamentul cu plasmă este într-adevăr unul care “le poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19. Nu terminalii, nu formele critice. Dar cei gravi, care se află în secțiile de Terapie Intensivă, pot fi salvați de tratamentul cu plasmă”, declara recent, pentru HotNews.ro, medicul Virgil Musta, șef de secție și coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here