Imagine de Clker-Free-Vector-Images de la Pixabay

Grupul de Luptă al NATO din România, sub comandă franceză, este în faza de constituire și în curând va fi finalizat, a anunțat ministrul Apărării, Vasile Dâncu, în cadrul emisiunii Talk News, difuzată la Profit News. 2.000 de soldați americani NATO se află deja în România, a mai epxlicat acesta.

„Grupul, care are, în acest moment, naţiunea franceză ca naţiune cadru, deci ea este organizatorul, a adus deja în România vreo 500 de francezi, 300 de belgieni, vor veni olandezi. S-a mai anunţat Portugalia şi chiar un detaşament polonez s-a anunţat recent. Deci, se constituie şi va fi terminat acest grup. În acest moment, avem în total în jur de 2000 de soldaţi americani în România”, a explicat Vasile Dâncu.

Klaus Iohannis, președintele României, a vorbit marți despre necesitatea unei prezențe militare NATO sporite în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Declarația vine în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, dar are caracter strict defensiv, cum este și crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO.

“Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă şi echilibrată a Flancului Estic, de o Prezenţă Înaintată unitară şi întărită. Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei. Un exemplu clar şi necesar în acest sens îl reprezintă crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO în România. Trebuie să luăm măsuri imediate, cu efecte pe termen lung şi voi susţine acest lucru şi la Summitul NATO care va avea loc acum, joi, la Bruxelles”, a afirmat preşedintele.

Înainte de război România avea 900 de soldați NATO pe teritoriul său, toți americani, transmite CNN. 1.000 de soldați au fost detașați de SUA din Germania la începutul lunii februarie. Grupul de Luptă sub comandă franceză ar urma să aibă între 1.000 şi 1.200 de militari, scrie news.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here