Costin Oprea, tânărul cu opt clase și cu o condamnare pentru infracțiuni la regimul rutier care timp de un an și jumătate s-a dat polițist de la Direcția de Operațiuni Speciale și uneori de la Serviciul de Informații și Protecție Internă, rămâne în arest preventiv.
Tribunalul Prahova a decis, marți 27 august, să mențină măsura preventivă dispusă la finalul săptămânii trecute de Judecătoria Ploiești.
„…respinge ca nefondată contestația formulată de inculpatul Oprea Costin, împotriva încheierii penale nr. 105 din data de 21.08.2024, pronunțată de Judecătoria Ploieşti în dosarul penal nr. 20311/281/2024.
Obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.
Definitivă”, potrivit portalului instanței de judecată.
Escrocul care a reușit să inducă în eroare polițiști cu experiență, angajați la secțiile de Poliție 1 și 3 Ploiești, a mărturisit totul, precizând că încă din perioada în care era doar un adolescent a fost folosit de către polițiștii adevărați ca martor asistent. Atunci, susține Oprea, a devenit atras de meseria de polițist și chiar a intenționat să urmeze cursurile unei școli de profil, dar nu a putut nici măcar să ajungă la liceu.
El este acuzat acum de uzurpare de calități oficiale, instigare la abuz în serviciu și înșelăciune în formă continuată.
Fiind audiat în calitate de suspect, OPREA COSTIN a declarat că recunoaște și regretă comiterea tuturor infracțiunilor așa cum au fost reținute în sarcina sa.
Fiind întrebat de către organele de politie de cât timp a început să se dea drept polițist să efectueze acte specifice meseriei de polițist, menționează că a început să facă acest lucru de circa 1 an jumătate.
De-a lungul timpului a stabilit prietenii cu un număr mare de polițiști din structurile de poliție din cadrul I.P.J. Prahova.
Cea mai îndelungată trainică prietenie a consolidat-o cu agentul de poliție Oprea Costin din cadrul Secției 3 Politie, pe care îl cunoaște de aproximativ 5 ani de zile, se arată în actele dosarului studiate de ziarulincomod.ro.
Escrocul a precizat că treptat s-a împrietenit cu polițiștii din cadrul Secției 3 Politie, care credeau că este polițist la DOS București sau la SIPI (Serviciul de Informații al Ministerului de Interne).
Recunoaște că, în perioada 2023-2024, a participat alături de polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție la diferite activități specifice meseriei de polițist pe care aceștia le organizau în zona Sala Sporturilor Olimpia.
În acele momente, în timp ce polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție opreau autoturisme în filtre rutiere, el obișnuia să intervină să efectueze acte specifice muncii de poliție, precum: se prezenta drept polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale București, le solicita persoanelor oprite în trafic actele mașinii, le solicita să scoată bunurile pe care le au asupra lor, astfel iniția un control corporal sumar, le punea întrebarea dacă dețin asupra lor sau în autoturism substanțe sau obiecte interzise la deținere, le verifica conținutul portbagajului persoanelor oprite in trafic.
În câteva ocazii, a avut asupra sa la vedere elemente distinctive, privind profesia de polițist, precum stația de comunicare Motorola Tetra, precum replica de pistol Makarov de tipul airsoft, ambele cumpărate de pe platforma OLX.
Odată, își aduce aminte că a purtat parțial uniformă de poliție când i-a însoțit pe polițiștii de la Secția 3 Poliție în trafic. Menționează că uniforma de poliție și cea de MAPN le-a cumpărat de pe OLX.
A recunoscut că aceleași activități specifice meseriei de polițist, menționate anterior, le-a efectuat în prezența polițiștilor din cadrul Secției 1 Poliție Ploiești, cu care se împrietenise.
Escrocul i-a indicat pe polițiștii Beznilă Florin, Gherghiceanu Alexandru, zis Paraguay, cu precizarea că prietenia puternică o avea cu Paraguay, se arată în actele dosarului.
Și în prezenta polițiștilor de la Secția 1 Poliție, care știau despre el că este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale București, a participat la filtre rutiere, unde în aceeași modalitate, a interacționat cu persoanele oprite în trafic de către polițiști, iar el, după ce-și declina calitatea de polițist, le-a cerut să scoată ce au în buzunare, le-a cerut să prezinte documentele autoturismului și le-a cerut să deschidă portbagajul pentru a verifica dacă au substanțe sau bunuri interzise la deținere.
Cum a ajuns să ancheteze un furt petrecut la Sala Sporturilor din Ploiești
Referitor la incidentul reclamat prin apel 112, in data de 15.04.2024, cu privire la furtul unei chei auto din vestiarul Sălii Sporturilor Olimpia, escrocul a menționat că, în acea zi, nu își aduce aminte exact, dacă a ieșit la o cafea cu agentul de poliție Oprea Costin, care era schimbul 2 sau 3, dacă acesta din urmă a primit apelul 112 în timp ce se afla cu el sau dacă, inițial el a ajuns primul la fața locului și ulterior l-a chemat acolo.
„Cert este că a ajuns el la Sala Sporturilor Olimpia, având asupra sa stația emisie Motorola Tetra, unde, în prezența agentului de poliție Oprea Costin, care era îmbrăcat în uniforma de poliție, a discutat cu persoanele prezente la fața locului, dându-le impresia că este polițist, însă nu și-a declinat verbal această calitate.
Persoanele de la fața locului cu care a discutat au observat că se cunoștea cu Oprea Costin, care era îmbrăcat în uniformă și au văzut stația Motorola asupra sa, astfel că au perceput că ar fi polițist.
A purtat discuții cu paznicul clădirii de sala de sport Olimpia, cât cu cei doi tineri care reclamau furtul unei chei auto, a unei perechi de căști audio wireless marca Apple, pentru a stabili împrejurările în care au constatat dispariția bunurilor personale.
La un moment dat, a mers cu una dintre persoanele vătămate, pe care a luat-o în autoturismul său, Dacia Duster de culoare albă, pe care o închiriase din Ploiești si a mers cu aceasta să caute căștile wireless marca Apple, așa cum putea observa pe telefonul persoanei vătămate în aplicația de localizare a telefonului”, potrivit ordonanței procurorului de caz.
A fost chemat să aplaneze un conflict de stradă în cartierul Boldescu
În cuprinsul declarației, falsul polițist Oprea Costin mai adaugă faptul că în cursul anului 2023, a mers cu agentul de politie Gherghiceanu Alexandru, zis Paraguay, din cadrul Secției 1 Politie, la un incident reclamat prin 112 în cartierul Boldescu, unde un bărbat de etnie rromă, cu apelativul de Dantes, făcea scandal, iar Paraguay i-a solicitat sprijinul, respectiv să-l însoțească la speță, știind că el cunoaște persoanele de la acea adresă.
Astfel, a mers împreună cu Paraguay, iar din discuțiile purtate cu persoanele de la imobilul din cartierul Boldescu, posibil de pe străzile Lăutari sau Negurii, a reușit să aplaneze conflictul.
Niciodată nu le-a spus polițiștilor din cadrul Secției 1 Poliție că nu ar fi polițist, ci le-a spus că este polițist în cadrul D.O.S. București, a precizat escrocul.
Fiind întrebat de organele de poliție cu ce alte persoane s-a împrietenit din cadrul structurilor de poliție din cadrul IPJ Prahova, acesta a răspuns că s-a împrietenit cu agentul de poliție Antimiu Andrei care lucra la Poliția Rutieră.
Când avea 14-15 ani, era luat ca martor asistent de cätre polițiștii Secției 2
Costin Oprea a precizat că are legături vechi cu Poliția Ploiești. „Încă de când era minor a fost foarte pasionat de munca de poliție. Când avea 14-15 ani, era luat ca martor asistent de către polițiști din cadrul Secției 2 Poliție, cărora nu le mai ține minte numele, practic atunci i s-a inoculat pasiunea pentru această meserie, dar nu a putut din păcate să dea la o școală de poliție, întrucât a absolvit numai 8 clase”, a declarat anchetatorilor falsul polițist.
Acesta a precizat că avea gânduri mari, intenționa să se înscrie la un liceu, pentru a putea ulterior să se înscrie la o școală de politie.