fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Ce a făcut primarul Adrian Dobre pentru a stopa poluarea din Ploiești. FOTO-DOCUMENTE

Citește Și

- Reclamă -

Anunțată cu surle și trâmbițe, conferința de presă a primarului Adrian Dobre pe tema poluării s-a dovedit a fi praf în ochi. La începutul săptămânii, edilul anunța că s-a săturat de “discuțiile și de gargara” care se tot aud din partea ministerului legat de poluarea din Ploiești și că face o conferință de presă în care va arăta concret tot ce a făcut de când este primar pentru a stopa poluarea din municipiu.

Dobre a mai spus că până în momentul de față nu a văzut măsuri concrete din partea ministerului care să rezolve problema poluării, comparat cu posibilitățile pe care municipalitatea le are conform legii asupra acestei probleme.

- Reclamă -

Joi, 7 iunie, a avut loc conferința anunțată cu atâta patos, în care edilul-șef a prezentat măsurile luate și le-a oferit participanților mape cu documente menite să demonstreze implicarea în această problemă. Mapele conțin câte 47 de foi pe care participanții la conferință le-au primit (că tot vorbim de poluare/protejarea mediului înconjurător).

Primul document din mapă prin care primarul Dobre se laudă că a luat măsuri concrete împotriva poluării este o adresă primită de la președintele Consiliului Județean prin care municipalitatea era invitată la o ședință pe tema calității aerului. Cu alte cuvinte, primul lucru cu care se laudă Dobre este de fapt un demers al Consiliului Județean Prahova.

Al doilea document este o hotărâre de Guvern, privind metodologia de elaborare a planurilor de calitate a aerului (10 file).

- Reclamă -

Mai departe regăsim un Ordin de Ministru, prin care Ploieștiul este încadrat în regimul de gestionare II privind calitatea aerului (2 file).

Următoarele două file sunt tot un Ordin de Ministru, prin care Ploieștiul este încadrat în regimul de evaluare A a ariilor din zone și aglomerări tot privind calitatea aerului.

Următoarele 28 de file reprezintă Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Iar la finalul mapei regăsim un tabel cu măsurile pe care le-a luat primarul Adrian Dobre (patru pagini): patru studii de fezabilitate, două ordine de începere studiu în teren, inițieri de proiecte, protocoale.

- Reclamă -

Proiectele fac referire la podul de lemn (studiu de fezabilitate), pasaj rutier peste calea ferată în sud-estul municipiului (stadiu: studiu de fezabilitate realizat în anul 2003, cu mult înainte ca Dobre să fie primar), legătură rutieră între Gara de Sud și cea de Vest (studiu de fezabilitate în curs de actualizare), modernizare cartier Mitică Apostol (stadiu proiect: ordin de începere studii de teren), modernizare Pictor Rosenthal (același stadiu), modernizare Râfov (stadiu: fază inițiere), construirea stațiilor de transfer a deșeurilor, proiect în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, plantări de arbori, achiziția de autobuze pentru TCE, realizarea terminalului multimodal nord-vest (studiu de fezabilitate și studiu de trafic în curs de elaborare), materiale promoționale cu privire la colectarea selectivă (tot în parteneriat cu CJ Prahova).

Edilul a explicat că pentru a combate poluarea dorește ca ploieștenii să nu mai circule cu mașinile personale și că în acest sens dorește un sistem bine pus la punct al transportului public în comun.

În cadrul conferinței de presă, primarul Adrian Dobre a declarat că a trimis nenumărate solicitări la Ministerul Mediului pe tema poluării, dar că nu a primit răspuns. Ciudat, nu a găsit de cuviință să le anexeze la mapă, pentru a putea vedea concret ce solicitări a făcut edilul la Minister. Gurile rele ar putea spune că solicitările nu există, din moment ce nu le-a prezentat și pe acestea.

Vezi aici înregistrarea video a conferinței de presă!

La întâlnirea de marți, primarului i-a fost reamintit că ministrul Mediului a declarat că prin lege responsabilitatea calității aerului le revine primarilor. Acesta a spus că în cadrul conferinței de joi va lămuri și acest aspect. Stupoare, în conferință, niciun cuvânt despre acest lucru. Dar, cum spuneam mai sus, primarul ne-a pus la mapă un exemplar din Legea privind calitatea aerului. Am citit-o noi și, la articolul 22 din Lege, am găsit lista cu atribuțiile și responsabilitățile primarilor cu privire la calitatea aerului:

Art. 22
Primarii au următoarele atribuţii şi responsabilităţi:
a)asigură, la nivel local, respectarea dispoziţiilor prezentei legi aflate în sfera lor de
responsabilitate;
b)integrează cerinţele prezentei legi şi ale altor acte normative în vigoare din domeniu în
strategia de dezvoltare durabilă la nivel local;
c)asigură elaborarea planurilor de calitate a aerului şi le supun aprobării consiliului local în
termen de 30 de zile după avizarea acestora de către autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului;
d)participă la elaborarea planurilor de menţinere a calităţii aerului şi pune în aplicare măsurile prevăzute în plan care intră în responsabilitatea lor;
e)participă la elaborarea planului de acţiuni pe termen scurt şi aplică măsurile prevăzute în plan, în cazul în care activităţile care conduc la apariţia unui risc de depăşire a pragurilor de alertă şi/sau a pragului de informare sunt în responsabilitatea autorităţii administraţiei publice locale;
f)transmit, anual, autorităţii publice teritoriale pentru protecţia mediului raportul privind realizarea măsurilor cuprinse în planul de calitate a aerului;
g)furnizează autorităţilor teritoriale pentru protecţia mediului informaţiile şi documentaţia necesare în vederea evaluării şi gestionării calităţii aerului înconjurător;
h)realizează măsurile din planurile de menţinere a calităţii aerului şi din planurile de calitate a aerului şi/sau măsurile şi acţiunile din planurile de acţiune pe termen scurt, care intră în responsabilitatea lor, şi asigură fonduri financiare în acest scop;
i)includ amplasamentul punctului fix de măsurare şi zona de protecţie aferentă în planurile de urbanism;
j)marchează prin panouri de avertizare limita zonei de protecţie a punctelor fixe de măsurare;
k)la solicitarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, iau toate măsurile necesare pentru amplasarea punctelor fixe de măsurare şi a punctelor de măsurare indicative, astfel încât poziţionarea şi distribuirea lor să corespundă cerinţelor şi criteriilor de amplasare prevăzute în prezenta lege;
l)asigură informarea publicului cu privire la calitatea aerului înconjurător, la nivel local, potrivit prevederilor cap. V.

Iată documentele puse de primarul Adrian Dobre în mapa pentru presă cu măsurile dispuse în lupta împotriva poluării:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. În timpul ăsta, poluarea măsurată de stațiile de monitorizare a crescut, ceea ce înseamnă că Primarul doar s-a acoperit cu hârtii în timp ce Ploieștenii mor în cotinuare.
    Felicitări pentru eficiență!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut