Site-ul oficial al Direcției Silvice din Prahova prezintă mai multe informații despre activitatea pe care instituția o desfășoară în județ, care este rolul pe care are îl are, care sunt dificultățile pe care le-a întâmpinat în acest an, dar și care sunt prioritățile pentru perioada următoare.

Romsilva reprezintă cel mai mare administrator de păduri din județul Prahova care acoperă o cincime din suprafața județului (aproximativ 90.000 ha), fiind  proprietate publică a statului. De asemenea, Romsilva este și cel mai mare furnizor de material lemnos având o cotă de 300.000 m.c exploatați, pe bază de amenajamente silvice.

În ceea ce privește paza pădurilor, aceasta se realizează prin nouă ocoale silvice care însumează 162 de pădurari și 32 șefi de districte silvice.

Din cauza condițiilor sociale precare ale unor comunități, dar și a altor factori, presiunea asupra pădurii s-a intensificat. Pe de altă parte, lipsa măsurilor de pază asupra pădurilor particulare care nu au contracte de servicii silvice afectează și pădurile publice proprietate a statului. Ca urmare a acestui fapt, mai multe zone din Prahova, precum Ceraşu-Slon, Jugureni-Valea Unghiului, Filipeştii de Pădure-Măgureni sunt în continuare zonele de unde se fură cel mai mult material lemnos.

La nivelul Direcției Silvice Prahova în anul 2015 au fost întocmite 41 de procese verbale de infracțiune, iar volumul total tăiat a fost de 1.668 m.c. Valoarea totală a pagubelor din arborii tăiați a fost estimată la 457.305 lei.

Polițistii alături de jandarmi și de personalul de pază a pădurilor au participat până în acest moment la efectuarea a 2.345 de acţiuni privind controlul celor care transportă material lemnos. Valoarea amenzilor aplicate este de 129.300 lei și un volum de 717 m.c a fost confiscat.

Evident acțiunile de control se vor amplifica în perioada imediat următoare încât este binecunoscut faptul că în apropierea sărbătorilor de iarnă numărul furturilor de brazi, molizi și alte conifere crește semnificativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here