Polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova (IJP) au prezentat care sunt articolele pirotehnice care pot fi folosite și comercializate. În plus, aceștia au prezentat aceste operațiuni ca fiind reglementate drept infracțiuni, în cazul în care societățile comerciale nu sunt autorizate.

Crina Vlad, agent șef adjunct de Poliție în cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe periculoase, a vorbit despre încadrarea articolelor pirotehnice în clasele I, a II a, a III a și a IV a, în funcție de încărcătura explozivă pe care o conțin.

Articolele pirotehnice din clasa I care sunt permise comercializării de către societățile autorizate, dar nu se comercializează minorilor. O astfel de operațiune este reglementată ca și infracțiune.

Articolele pirotehnice din clasa a II a, inclusiv banalele pocnitori așa cum sunt ele considerate, prezintă un pericol pentru integritatea corporală a persoanelor, pentru bunuri de asemenea, astfel, au fost reglementate în clasa a II a conform legii 126/1995.

Articolele pirotehnice din clasa a III a și din clasa a IV a sunt reglementate, astfel datorită faptului că au o încărcătură mai mare de exploziv. De obicei, sunt folosite de către pirotehniști autorizați în cadrul jocurilor de artificii autorizate de asemenea.

De la începutul sezonului și până în prezent a fost constatat un număr de 7 infracțiuni, ceea ce înseamnă că au fost întocmite 7 dosare pentru săvârșirea infracțiunii de orice fel de  operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, care este prevăzută de legea 126/1995 , privind regimul materiilor explozive. Este permisă comercializarea articolelor pirotehnice din clasa I de către societățile autorizate, doar persoanelor majore, persoanele minore nu au voie să achiziționeze și nici să folosească nici măcar articole pirotehnice din clasa I . În ceea ce privește articolele pirotehnice din clasa a IIa, a IIIa și a IV a , este interzisă atât comercializarea lor cât și deținerea și folosirea, ceea ce înseamnă că este interzis cetățenilor să comercializeze și să folosească articole pirotehnice din aceste clase. Ele sunt încadrate astfel, în funcție de încărcătura de material exploziv pe care o conțin, implicit pentru că pot avea un efect mult mai periculos decât cele din clasa I, a declarat Crina Vlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here