Blamați de o lume întreagă pentru gestul lor de a demisiona în plină pandemie de coronavirus, unii dintre medicii care au renunțat ascund drame personale care i-au împins să facă acest gest.

Reporterii Incomod au aflat, de la cadre medicale, că, printre cei care au demisionat, sunt și medici care trăesc adevărate drame sau a căror viață ar fi în pericol maxim dacă vor fi infectați vu noul coronavirus.

La Câmpina, de exemplu, unde zece medici au anunțat că vor întrerupe colaborarea cu Spitalul Municipal, desemnat unitate suport COVID-19, în spatele demisiilor se ascund povești de viață impresionante.

Unul dintre cadrele medicale care și-a prezentat demisia este în proces de divorț și se luptă pentru a-și păstra copilul acasă. Viața propriului copil, cu grave probleme de sănătate, a cântărit mai mult, iar decizia nu-i poate fi imputată medicului care este mai întâi de toate părinte.

Un alt medic din Prahova, care a anunțat că va demisiona din spital, are el însuși probleme de sănătate grave. Este încă tânăr, dar boala cronică de care suferă îl aruncă direct pe lista celor care ar avea șanse minime de supraviețuire în caz de infectare cu coronavirus.

Alți trei medici demisionari de la Spitalul din Câmpina au trecut de ceva vreme de vârsta de 70 de ani. Riscurile ar fi prea mari pentru ei, chiar dacă sunt în putere, iar experiența dumnealor ar fi binevenită în această perioadă de criză.

Este important de știut că, de ani de zile, Spitalul Municipal Câmpina se confruntă cu o acută lipsă de cadre medicale. Au fost perioade în care era aproape imposibil să acopere o linie de gardă pentru secții importante, așa cum este Camera de Primiri Urgențe.

Pentru a acoperi aceste neajunsuri, conducerea unității a apelat la medici pensionari care aveau contracte de colaborare în spital.

Abia acum, când este atât de mare nevoie de medici specialiști, cu experiență, simțim din plin urmările valului de plecări în spitalele din străinătate, unde chirurgii, ginecologii, pediatrii, etc sunt plătiți regește.

În fața acestei realități, conducerea SM Câmpina a anunțat că va solicita autorităților județene suplimentarea echipei de medici în perioada în care spitalul va trata pacienți COVID-19. Dacă va fi cazul, probabil la Câmpina vor fi detașați medici.

Pentru medicii care au rămas la Câmpina să lupte cu virusul ucigaș, autoritățile locale amenajează spații de cazare. Sunt mai multe variante. Fie vor fi închirate camere la unele dintre pensiunile din oraș sau o parte dintre apartamentele din blocul de necesitate vor fi amenajate rapid, cu strictul necesar, pentru a oferi condiții decente cadrelor medicale.

Este o măsură suplimentară tocmai pentru a împiedica împrăștierea virusului. Medicii care vor trata pacienți COVID-19 și care nu doresc să meargă acasă la final de program tocmai pentru a nu-și pune în pericol familia vor avea posibilitatea să se cazeze în spațiile oferite de primărie.

De asemenea, și la Spitalul Județean Ploiești, sunt cadre medicale care nu mai merg acasă. Mai multe cadre medicale cu care au discutat reporterii Incomod au decis să se izoleze de familii și îi văd pe cei dragi doar prin apel video, pe telefon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here