fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Ce drog este consumat cel mai des în Prahova. Profilul consumatorilor și al traficanților din județ

Citește Și

- Reclamă -

Statisticile sunt îngrijorătoare cu privire la numărul de tineri din Prahova care consumă sau fac trafic de droguri! Media de vârstă în cazul acestora este de 20-25 de ani.

Anul trecut, 260 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni la regimul drogurilor, iar de la începutul anului până în prezent au fost cercetate 75 de persoane. În ciuda celor crezute de marea majoritate, doar o mică parte dintre consumatori sunt elevi sau studenți, traficul și consumul fiind înregistrate foarte rar în unitățile de învățământ.

- Reclamă -

Un caz izolat a fost la începutul lunii ianuarie, când eleve ale Colegiului „Toma Socolescu” din Ploiești au ajuns la spital după ce au consumat substanțe interzise în școală.

Detalii aici!

De altfel, în 2014, a fost destructurată o grupare infracțională implicată în traficul de cannabis ce acționa la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

- Reclamă -

Din cele 260 de persoane cercetate anul trecut pentru trafic sau deținere de droguri pentru consum, 64 au fost trimise în judecată pentru traficul de astfel de substanțe, respectiv droguri clasice (de risc și de mare risc) și substanțe cu efect psiho-activ (cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”).

Din cele 75 de persoane cercetate anul acesta, 35 sunt cercetate pentru trafic de droguri sau substanțe noi cu efect psiho-activ.

Cel mai traficat și consumat drog din județ este cannabisul. Anul trecut, au fost efectuate 60 de capturi de cannabis, în total 12,6 kg. Pe locul doi se află etnobotanicele, care sunt substanțe chimice amestecate cu diferite substanțe inerte sub formă de pulbere sau materie vegetală și care sunt mult mai periculoase pentru sănătatea consumatorului, față de multe alte droguri clasice.
“Traficul și consumul acestora au reapărut în prim plan în ultimii ani (2014-2016), mai ales datorită prețului mic al acestor substanțe, care le face accesibile în special tinerilor fără mari posibilități financiare. O mențiune importantă este faptul că pârghiile noastre de a combate ferm acest fenomen sunt mult reduse din cauza cadrului legislativ în vigoare (Legea nr. 194/2011 cu modificările și completările ulterioare), considerat inadecvat și ineficient atât de polițiștii antidrog, cât și de către procurorii DIICOT. Un lucru pozitiv este că grupările infracționale destructurate recent nu acționau cu preponderență în unități de învățământ sau în zona adiacentă acestora, existând doar conexiuni relativ izolate ale celor implicați cu aceste unități, în special sub aspect de consum. Singurul eveniment din ultimii ani în care s-a stabilit cu certitudine săvârșirea unor astfel de activități ilicite în școli a fost cazul a trei eleve minore, care au consumat substanțe interzise în incinta Colegiului «Toma Socolescu» din Ploiești în luna ianuarie 2016, caz cunoscut opiniei publice și față de care se efectuează cercetări. În anul 2014 a fost desfășurată ultima acțiune de amploare care a vizat destructurarea unei grupări infracționale implicată în traficul de cannabis ce acționa în interiorul unei unități de învățământ (Universitatea Petrol – Gaze Ploiești), caz ce a fost mediatizat”, a precizat pentru Ziarul Prahova comisar șef Constantin Furtună, șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploiești.

Cel mai des, consumatorii din Prahova aleg să facă acest lucru la domiciliul lor, în special în acele situații când tinerii locuiesc fără părinți, în parcuri, în diferite zone ferite sau în mașini, dar și în cadrul unor evenimente artistice, sau la petreceri.

- Reclamă -

Cât despre mediile sociale din care provin tarficanții, “la nivelul județului Prahova nu există o tipologie din acest punct de vedere, întrucât au existat cazuri când aceștia proveneau din medii dezorganizate și cu preocupări pentru săvârșirea de infracțiuni în general, dar și situații cu traficanți care aveau locuri de muncă, ce proveneau din familii «respectabile» și care aveau venituri ridicate. Aceeași situație se regăsește și în cazul consumatorilor de droguri sau «etnobotanice», aceștia fiind în general tineri, atât bărbați, cât și femei, din diferite medii și categorii sociale”, spun reprezentanții BCCO. Potrivit acelorași surse, evoluția fenomenului este relativ constantă în ultimii ani în Prahova.

La nivel naţional, un raport privind situaţia drogurilor realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi publicat la sfârșitul lunii decembrie 2015 arată că România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind sub media europeană. Cel mai consumat drog la nivel național este cannabisul, fiind preferat mai ales de tineri.

Sursa: www.ziarulprahova.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut