fbpx
vineri, mai 24, 2024
spot_img

Ce elevi vor putea obține burse de până la 3.000 de lei

Citește Și

- Reclamă -

Elevii cu note bune vor primi burse de merit doar dacă obțin medii mai mari de 9,50 sau dacă au rezultate la olimpiade și concursuri școlare. 

Din anul școlar 2024-2025, burse de până la 3.000 de lei vor fi acordate elevilor. Regulile privind acordarea burselor de merit și cele rezultate în urma olimpiadelor și concursurilor școlare au fost schimbate de Ministerul Educației. 

Un nou tip de bursă este propus de Ministerul Educației, una de reziliență pentru elevii cu medii de peste 7, potrivit noilor criterii de acordarea burselor pentru elevi în anul școlar 2024-2025 din cadrul proiectului OUG. Valoarea bursei de reziliență va fi de 300 de lei, transmite RomâniaTV.

- Reclamă -

Ministra Ligia Deca anunță că, la zece absențe, elevii nu vor mai primi burse de merit, excelență, de reziliență, socială sau tehnologică. 

În plus, în aces an școlar, cu 30% mai mult din elevii fiecărei clase vor primi burse de merit, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anulate, scrie RomâniaTV. 

Pentru elevii din clasa a V-a, bursele de merit sunt acordate în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimi, fără a fi rotunjite, a notelor pe care copiii le-au obținut în primele două module de învățare în anul școlar în curs. 

- Reclamă -

Elevii de clasa a IX-a vor primi burse de merit pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional. În plus, bursele de merit se acordă și elevilor care au obținut premii la etapele județene ale olimpiadelor școlare și elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale. Inclusiv elevii care au obținut medalii de aur la campionate naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice vor primi burse. 

Elevii trebuie să depună la secretariatele școlilor copiile certificate ale diplomelor obținute la competiții, în primele 25 de zile din anul școlar pentru a obține burse de merit în 2024. 

Pentru bursele de excelență olimpică se iau în considerare distincțiile, anule premiul I, II, III și mențiunile obținute la olimpiade internaționale, inclusiv Olimpiada  Națională a Sportului Școlar. 

Bursele sunt acordate lunar pe durata cursurilor școlare, pe data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. În cazul în care ziua de 15 cade în weekend, într-o zi de sărbătoare legală sau într-o zi liberă, plățile vor fi făcute în ziua lucrătoare precedentă. 

- Reclamă -

Elevii pot beneficia de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute. 

Cuantumului bursei de merit în anul școlar 2023-2024 este de 450 de lei, dar lunar suma scade întrucât există zile în care nu s-au făcut cursuri. 

Valorile burselor pentru elevi în anul 2024 sunt următoarele:

 • Bursa de excelență olimpică I – intre 750 si 3000 de lei
  Bursa de excelență olimpică II – 700 de lei
  Bursa de merit – 450 de lei
  Bursa socială – 300 de lei
  Bursa pentru mame minore – 700 de lei
  Bursa tehnologica – 300 de lei

Bursa socială este în valoare de 300 de lei pe lună și vine în sprijinul elevilor care provin din medii dezavantajate, din grupuri vulnerabile sau situații medicale speciale pentru a putea continua cursurile și pentru a împiedica abandonul școlar. 

În cazuri speciale, chiar și elevii minori pot beneficia de burse sociale, respectiv. Elevii în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele tip ”A doua șansă”.

Elevii care beneficiază de cursă socială își pot păstra anonimitatea și confidențialitatea datelor cu caracter personal și a informațiilor referitoare la situația în care se află. 

Bursa socială acordată elevilor din familii cu venituri minime se acordă în urma deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului. 

Respectivii elevi vor beneficia de bursă după o comunicare realizată de agențiile pentru plăți și inspecție școlară socială județeană, respectiv a Municipiului București, a listei elevilor care frecventează învățământul la zi și care provin din familii beneficiare de ajutor de incluziune. 

Bursele sociale sunt acordate pe baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie, iar acestea pot fi cumulate cu alte tipuri de burse. 

Bursele tehnologice sunt acordate elevilor care frecventează învățământul tehnologic și se încadrează în specializările și condițiile stabilite de lege. De asemenea, aceste burse pot fi cumulate cu orice alt tip de bursă și reprezintă o formă de stimulare a Evelor care urmează învățământul tehnologic în condițiile metodologiei-cadru. 

Bursa tehnologică înlocuiește bursa profesională care a fost acordată până anul trecut și reprezintă susținerea din partea statului pentru participarea și reușită școlară a elevilor din învățământul profesional. Valoarea acesteia este de 300 de lei și este acordată lunar pe durata cursurilor. 

Totuși, dacă elevii acumulează mai mult de 10 absențe nemotivate, nu vor mai beneficia de această bursă. 

Această bursă nu este acordată în primele 3 luni calendaristice din an ul școlar următor în cauza în care elevul a avut abateri disciplinare grave și are media la purtare sub 7 în anul anterior. Nici elevii repetenți nu beneficiază de această bursă în anul pe care îl repetă. 

Bursa socială, cea tehnologică și cea pentru mame minore pot fi cumulate între ele și/sau cu bursele de excelență olimpică I sau II ori cu bursa de merit. 

Bursa pentru mame minore este acordată elevelor reintegrate într-o unitate de învățământ, iar cuantumul acesteia este de 700 de lei pe perioada desfășurării cursurilor, cu condiția ca acestea să frecventeze orele de curs. 

Aceasta reprezintă o formă de susținere a mamelor minore pentru a încuraja participarea lor la educație și pentru a preveni abandonul și nereușită școlară. 

Pentru acordarea acestei burse, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună la unitatea de învățământ cererea părintelui/ reprezentantului legal și certificatul de naștere a copilului/ copiilor aflat/ aflați în întreținerea mamei minore. 

Bursa pentru mame minore este disponibilă pe tot parcursul anului școlar, inclusiv în timpul examenelor importante, precum Evaluarea Națională sau Bacalaureatul, dar și în timpul pregătirii practice. 

În cazul în care mama acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu va primi bursă pentru acea lună. 

Retragerea bursei în astfel de cazuri este hotărâtă de directorul școlii, la sugestia comisiei de management al burselor. 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Daniela Lica: ”Pentru educația copiilor nu e suficient niciodată cât se investește. Primarul Ploieștiului ne-a ajutat foarte mult”

Trei elevi ai Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești s-au calificat în lotul restrâns de informatică al României...