sriiii

sriiiiAcţiunile pe care Serviciul Român de Informaţii (SRI) le-a desfăşurat împotriva a şase cetăţeni francezi care lucrau în România, consideraţi o ameninţare la adresa securităţii naţionale, au avut ca scop prevenirea comiterii unor atacuri teroriste în România, a declarat Sorin Sava pentru Euronews.

Termenul de zece zile acordat de un tribunal român, pe 31 martie, celor şase francezi să părăsească teritoriul ţării a expirat. Decizia a fost luată în urma unei investigaţii lansate în 2013 de către SRI, precizează postul paneuropean.

Grupul, care avea o afacere de exportare a cărnii din Satul Mare în Franţa, este suspectat că are legături cu reţelele teroriste Statul Islamic (SI) şi Al-Qaida, după cum a descoperit Digi24.

 

“Toate acţiunile desfăşurate de către Serviciul Român de Informaţii au avut loc în contextul mai larg al prevenirii anumitor acţiuni, precum comiterea unor atacuri teroriste în România”, a declarat Sorin Sava joi, în exclusivitate, pentru Euronews.

“Concret, membrii grupării, afiliaţi unor ideologii radicale promovate de către grupările teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida, se aflau în contact cu susţinători ai cauzelor acestor organizaţii şi au efectuat activităţi de propagandă extemistă islamică (de natură jihadistă) pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat SRI citat de post. Este vorba despre “radicalizare, recrutare ideologică (şi) recrutare în vederea pregătirii religioase/militare în zone de conflict afectate de fenomenul terorist”, precizează SRI.

Personae non grata

Cinci membri ai grupului au primit intedicţia de a reintra în România pentru o perioadă de şapte ani, iar unul pentru o perioadă de trei ani.

Un om de afaceri, Hassib, în vârstă de 36 de ani, este unul dintre francezii expulzaţi pentru o perioadă de şapte ani. Potrivit Registrului român al comerţului, el este co-gestionar al unei afaceri de procesare a cărnii de pui care produce carne halal.

“Poliţia a venit să mă vadă, spunându-mi să părăsesc ţara imediat, în aceeaşi zi”, a declarat el. “Nu am acceptat, iar ei mi-au dat o scrisoare în română. Nu am înţeles exact ce spunea, dar (apoi) am obţinut un pic mai multe informaţii despre scrisoare. Nu mă aşteptam să fiu nevoit să plec din România. Nu am luat toate astea în serios. Am crezut că era o glumă proastă”, a adăugat el.

Hassib a mai declarat că relaţiie pe care le-a avut cu administraţia română au fost întotdeauna bune, că nu au existat probleme.

Potrivit procurorilor, el era primul pe lista suspecţilor, fiind bănuit de acţiuni subsersive împotriva statului român. Hassib este acuzat că ar fi postat materiale religioase din diverse surse pe pagina sa de Facebook.

Avocaţi de la firma de procesare a cărnii de pui au făcut apel împotriva hotărârii tribunalului român.

Sursa: www.gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here