sedinta buget 2023 consiliul judetean prahova investitii
Consiliul Judeţean Prahova are în acest an cel mai mare buget din istoria instituţiei, trecând de 1,2 miliarde de lei, echivalentul a peste 250 de milioane de euro, şi depăşindu-l de peste două ori pe cel din 2020. Conducerea promite că aproape două treimi din această sumă va merge în lucrări de modernizare.

„Este unul dintre cele mai mari bugete din țară, un buget care respectă forța, valoarea și importanța județului Prahova. Un buget orientat spre dezvoltare. Ne face cinste și va aduce investiții în infrastructură pe care prahovenii și le doresc de mult timp. În 2023, avem responsabilitatea uriașă de a implementa proiectele aprobate deja, dar și de a pregăti în continuare proiecte majore pentru viitoarele finanțări europene și guvernamentale”, a declarat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, în timpul şedinţei derulate miercuri după-amiază.

63% din banii Consiliului Județean Prahova vor merge către pinvestiţii, bugetul de dezvoltare prognozat pentru 2023 fiind de cinci ori mai mare decât cel din 2020, potrivit unei analize prezentate de reprezentanţii instituţiei.

Finanțările cu care Consiliul Județean Prahova a reușit să își mărească bugetul în 2023 sunt compuse din 371,6 milioane de lei fonduri europene prin sursele clasice, la care se adaugă 15,5 milioane de lei din PNRR, 53,4 milioane de lei din bugetul de stat pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene, 140 de milioane de lei prin programul național Anghel Saligny, 25,7 milioane de lei prin vechiul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

În 2023, sunt planificate începerea lucrărilor la Centurile Comarnic, Azuga, Bușteni (finanțate prin bugetul CNAIR), Păulești, Mizil, la Pasajul denivelat peste DN 1 (Centura Vest) la intersectia cu DJ 101I şi strada Buda, la înființarea rețelei de gaze naturale pe Valea Slănicului, la extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în mai multe localități ale județului (finanțate prin bugetul Hidro Prahova), la reabilitarea Palatului Culturii.

Spitalului Judeţean de Urgență Ploiești îi sunt alocate fonduri de investiții de 24 milioane de lei (reabilitări, modernizări, dotări, digitalizarea serviciilor de asistență medicală, introducerea de sisteme de cogenerare etc.) și se mai așteaptă în acest an inaugurarea spitalului modular la sediul secundar de lângă Obor şi finalizarea proiectului de modernizare, la cele şase săli de operaţii rămase din totalul de 13, după ce primele şapte au fost modernizate anul trecut, cu ajutorul unei donaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here