Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a motivat decizia prin care a respins cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de fostul comandat al Penitenciarului Râmnicu Sărat din motive medicale.
În susţinerea cererii Vişinescu a invocat cauza Papon împotriva Franţei.

„Maurice Papon, aflat în executarea unei pedepse cu închisoarea pentru complicitate la crime împotriva umanităţii, avea 90 de ani la data la care a introdus cererea. Acesta susţinea că menţinerea în detenţie a unei persoane de vârsta sa era contrară art. 3 (n.r. – din CEDO), iar condiţiile de detenţie din centrul de deţinere nu erau compatibile cu etatea sa avansată- şi cu starea sa de sănătate”, se arată într-un extras al motivării deciziei CAB, obţinută de EVZ.

Citește și VIDEO – Alexandru Vișinescu l-a executat pe Mareșalul Ion Antonescu

Maurice Papon a fost un oficial de rang înalt al Ministerului francez de Interne din perioada ocupaţiei naziste din Franţa, care a colaborat în mod regulat cu trupele SS.

Sub comanda lui Papon între 1942 şi 1944, 1.600 de evrei au fost deportaţi din Franţa cu „trenurile morţii” către lagărele de exterminare şi tot el a fost iniţiatorul unor legi antisemite. În 1999, Papon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, la fel ca Vişinescu.

Apelul declarat de Alexandru Vişinescu împotriva deciziei de respingere a cererii de suspendare a executării pedepsei va fi luată în discuţie la Instanţa supremă, de un complet format din magistraţii Ioana Bogdan şi Ionuţ Matei.

În faţa instanţei de fond, apărarea lui Alexandru Vişinescu a invocat că acesta suferă de mai multe afecţiuni, printre care una neuronal-degenerativă, însă judecătorul nu a fost convins că fostul comandant de penitenciar este în imposibilitatea de a executa pedeapsa.

În motivarea deciziei, instanţa a reţinut, în esenţă, că din expertizele medicale efectuate în cauză nu rezultă că Vişinescu nu poate fi tratat în sistemul penitenciar. De altfel, aceasta a fost şi opinia Comisiei de specialitate, care a recomandat ca acesta să stea internat pe durata executării pedepsei.

Citește și VIDEO – Alexandru Vișinescu l-a executat pe Mareșalul Ion Antonescu

sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here