Cu două luni înainte ca noua conducere a primăriei Ploiești să își înceapă mandatul se vehiculează tot felul de nume pentru ocuparea funcțiilor de viceprimar și citymanager.
Administratorul public, sau citymanagerul cum i se mai spune, este numit în funcție prin dispoziția primarului. Cei doi viceprimari, însă, sunt aleși prin votul consiliului local. Însă, tradițional, la momentul votului alianțele/ majoritățile sunt deja formate, așa că votul decurge fără surprize.
Pentru ca un primar să poată ”trece” proiectele pe care le dorește în consiliul local are nevoie de majoritate, adică să existe înțelegeri de susținere a proiectelor între formațiuni politice. În caz contrar, mandatul este unul mai mult decât greoi, iar reprezentativ în acest sens este mandatul actualului primar în funcție, Andrei Volosevici, care nu a avut sprijinul majorității consiliului local și a acuzat în repetate rânduri că este sabotat.
Mișcarea Noi, Ploieștenii, formațiunea politică din spatele primarului ales Mihai Polițeanu, a obținut patru mandate de consilieri locali la alegerile din 9 iunie. Așadar, clar Polițeanu are acum nevoie să convingă alte partide să îl susțină. În negocieri, tradițional, se ”împart” funcții în schimbul sprijinului politic pentru formarea majorităților.
În campania electorală, Polițeanu a avut un discurs în care constant a susținut că vrea să trimită PSD și PNL în opoziție, lăsând impresia că nu va forma majoritate cu aceste partide.
Imediat după alegeri, însă, întrebat despre acest lucru, a lăsat loc de discuții, spunând că își dorește o majoritate fără PSD și PNL și că acest lucru este posibil, dar că nu neapărat se va și întâmpla.
Pentru ca PSD și PNL să nu facă parte din această majoritate, ar presupune ca toate celelalte partide să bată palma: Mișcarea Noi, Ploieștenii, România în Acțiune, AUR, Forța Dreptei, PMP și USR.
Dintre acestea, zvonurile din zona politică le indică pe Simona Dolniceanu (România în Acțiune) și pe Magdalena Trofin (Mișcarea Noi, Ploieștenii) ca fiind luate în calcul pentru unul dintre cele 2 posturi de viceprimar. Simona Dolniceanu nu a dorit să comenteze subiectul spunând că este la ora actuală funcționar public (directorul Serviciului Public Finanțe Locale) și a precizat că negocierile sunt purtate de președintele partidului, Mihai Apostolache. Acesta a precizat pentru Ziarul Incomod că Simona Dolniceanu este o soluție pentru unul dintre posturile de viceprimar, scenariu în care s-ar suspenda din funcția de la SPFL. Ipoteza că Dolniceanu ar putea fi citymanager, de asemenea vehiculată în ultimele zile, spune că nu a fost luată în calcul. Apostolache a mai precizat că ar fi de preferat o majoritate largă în consiliul local pentru ca problemele orașului să fie rezolvate, dar că momentan discuțiile nu au avansat foarte mult. De altfel, în timpul dezbaterii electorale făcute de Ziarul Incomod înaintea alegerilor locale, Mihai Polițeanu a întrebat-o în direct pe Simona Dolniceanu dacă ar vrea să fie viceprimar în mandatul său.
În ceea ce privește PSD, până la ora actuală nu au fost vehiculate nume care să ocupe un post de viceprimar.
Reprezentanții partidului spun că negocierea în ceea ce privește Ploieștiul se va face în funcție de negocierile de la Consiliul Județean. Dacă la județ PSD ”va bate palma” cu PNL sau cu AUR, probabil la Ploiești se va întâmpla același lucru. Cel mai probabil aceste discuții vor fi purtate de Virgiliu Nanu, președintele PSD Prahova și președinte ales al CJ Prahova care va avea ultimul cuvânt de spus cu privire la înțelegerile pe care PSD le face atât la județ, cât și la Ploiești.
De la PNL, însă, sunt vehiculate mult mai multe nume. Potrivit unor zvonuri, negocierile din partea liberalilor pentru Ploiești sunt coordonate de senatoarea Roberta Anastase, președintele PNL Ploiești, care se pare că va avea ultimul cuvânt.
În ideea în care PNL intră la guvernarea locală, pentru funcția de viceprimar sunt vehiculați Cristian Ganea și Radu Simionescu, cel din urmă fiind preferat de către Roberta Anastase. În ceea ce privește funcția de citymanager, în ultimele zile s-a vehiculat numele lui Cătălin Popescu, soțul consilierei locale Simona Popescu. Cum citymanagerul este numit direct de primar, un astfel de scenariu ar indica automat o înțelegere între Mihai Polițeanu și PNL.
Ziarul Incomod l-a sunat pe Mihai Polițeanu pentru a-l întreba despre acest subiect, însă, acesta nu a răspuns la telefon.
Noul consiliu local și primarul ales își vor începe mandatul la finalul lunii octombrie. Până atunci, timp de 2 luni, probabil negocierile privind formarea unor majorități se vor intensifica. De luat în calcul că în această perioadă este precampania pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, context care poate da naștere unor noi atacuri politice. Eventualele înțelegeri stabilite la București s-ar putea reflecta și în majoritățile formate la nivel de oraș sau de județ.