Contabilii unei primării de comună din judeţul Prahova, dar şi mai mulţi administratori de societăţi comerciale au fost condamnați la închisoare, fiind găsiți vinovați de delapidare, fals în înscrisuri, respective complicitate la aceste fapte. Prejudiciul produs comunei a fost stabilit la peste 800.000 de lei, bani pe care funcționarii trebuie să îi dea înapoi, conform deciziei instanței.

Judecătoria Ploiești s-a pronunțat, luni, 13 ianuarie, în dosarul delapidării de la Lipănești, în care au fost deferiți justiției mai doi contabili, foști angajați ai primăriei și mai mulți administrator de societăți comerciale.

Angajații primăriei Lipănești au reușit să fure sute de mii de lei din vistieria instituției printr-un mecanism complicat, profitând de faptul că primarul nu verifica în permanență actele contabile și suma de bani din conturile bancare. Fapta s-a petrecut în urmă cu șapte ani, dar abia acum judecătorii s-au pronunțat în dosar.

Principalul vinovat de prejudiciul uriaș creat primăriei Lipănești este considerat de către judecători George Dinu, contabilul şef al primăriei. Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de delapidare în formă continuată (110 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (68 acte materiale) și uz de fals. Instanța a decis să instituie sechestru asigurător asupra bunurilor deținute de contabil în vederea recuperării prejudiciului.

 

”Condamnă pe inculpatul DINU GEORGE CIPRIAN la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată ( 110 acte materiale).

Condamnă pe inculpatul DINU GEORGE CIPRIAN la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (68 acte materiale).

Condamnă pe inculpatul DINU GEORGE CIPRIAN la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (26 acte materiale).

Condamnă pe inculpatul DINU GEORGE CIPRIAN la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals (68 acte materiale).

Constată că faptele ce fac obiectul prezentei cauze au fost săvârşite în stare de concurs real cu cele pentru care inculpatului i-a fost stabilită prin sentinţa penală nr. 1058/02.05.2018 a Judecătoriei Ploieşti, definitivă prin neapelare la data de 21.05.2018, pronunţată în dosarul nr. 18964/281/2016, pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. În baza art. 83 alin. 1 C.pen. din 1969 anulează suspendarea condiţionată a pedepsei rezultante stabilite de 3 ani închisoare prin sentinţa penală nr. 1058/02.05.2018 a Judecătoriei Ploieşti, definitivă prin neapelare la data de 21.05.2018, pronunţată în dosarul nr. 18964/281/2016

Contopeşte pedepsele principale stabilite cu cea din prezenta cauză, inculpatul DINU GEORGE CIPRIAN, urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se va adăuga un spor de 1 an închisoare, în final inculpatul DINU GEORGE CIPRIAN, urmând să execute pedeapsa de 4 ani închisoare. Pedeapsa de execută în regim de detenţie”, conform portalului instanțelor de judecată.

În același dosar a mai fost condamnată și Dana Pahonțu, fost angajat al Primăriei Lipăneși și mâna dreaptă a contabilului Geroge Dinu. Pahonțu a fost condamnată însă la închisoare cu suspendare, dar va trebui să plească și ea în solidar cu fostul ei coleg parte din prejudiciu adus instutuției.

Alte trei persoane, administrator de societăți comerciale, au fost condamnate în aceeași cauză la închisoare cu suspendare, fiind găsite vinovate pentru complicitate la faptele comise de cei doi contabili ai Primăriei Lipănești.

Furtul banilor a fost descoperit întâmplător, abia după ce contabilul şef s-a speriat de controlul Curţii de Conturi şi a fugit. Pentru că timp de şase luni nu a fost de găsit, primarul a fost nevoit să meargă la Trezorerie pentru a face rost de extrasele de cont şi de ordinele de plată pe care trebuia să le prezinte auditorilor de la Curtea de Conturi. În acest mod a fost descoperită ingineria financiară pusă la cale de Ciprian George Dinu, contabilul şef, şi de mâna lui dreaptă, Maria Dana Pahonţu, şi ea contabil în cadrul Primăriei Lipăneşti.

A lucrat extraordinar de inteligent. Vă spun sincer că, dacă nu claca şi nu fugea, nu pot să garantez că am fi descoperit furtul. Pentru că noi nu aveam actele necesare pentru controlul Curţii de Conturi, am fost nevoiţi să mergem la Trezorerie pentru a lua de acolo copii după ordinele de plată şi extrase de cont. Aşa am văzut diferenţa de bani. Mi-e şi teamă să explic cum procedau pentru a nu da idei şi altor contabili din primării”, a declarat pentru ”Adevărul”, Robert Nica, primarul comunei Lipăneşti.

Toată această inginerie financiară demarată de angajații primăriei a început în perioada crizei financiare. Cei doi erau înglodați în datorii, iar în momentul în care au fost tăiate salariile, nu au mai putut acoperi ratele la bănci.

Pentru a reuşi să-şi revină financiar, cei doi contabili au pus angajaţi din primărie să ia credite, dar să le dea lor banii, sub promisiunea că ei vor plăti ratele, susţine Robert Nica. Aveau pe mână întregul bueget al comunei şi au început să se folosească de acest avantaj. Au început să vireze constant sume de bani către societăţi comerciale prietene, dar care nu avea relaţii contractuale cu primăria. Periodic, mai multe firme din Prahova şi Buzău primeau sume între 5.000 de lei şi 10.000 de lei din bugetul primăriei Lipăneşti, fără ca aceste firme să presteze un serviciu în schimb. Banii erau împărţiţi ulterior între patroni şi funcţioarii implicaţi.

Cel puțin doi ani de zile, George Dinu și complicea sa au furat bani din conturile primăriei și i-au cheltuit după bunul plac. Afacerea a fost oprită de un audit al Curții de Conturi. În momentul în care inspectorii au venit la primărie, contabilul a fugi de acasă, şi-a închis telefoanele, astfel că timp de şase luni nimeni nu a mai ştiut nimic de el. Pe soţia lui o anunţase că o părăseşte, iar maşina familiei a lăsat-o în parcarea Spitalului Judeţean din Ploieşti. Totuşi, deşi a lipsit şase luni, rudele sale nu i-au anunţat dispariţia la poliţie. Ulterior acesta s-a întors acasă și a fost anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești care l-a trimis în judecată la începutul anului 2019.

Primăria Lipăneşti a reuşit să recupereze până în prezent doar o mică parte din prejudiciu, de la unele firme care au acceptat să dea înapoi banii încasaţi ilegal.

Instanța a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă COMUNA LIPĂNEȘTI- com. Lipănești, str. Principală, nr. 47, jud. Prahova şi obligă pe inculpaţi la plata sumei de 858.215,62 lei lei cu titlu de despăgubiri civile către aceasta, în solidar cu ceilalți inculpați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here