fbpx
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Ce pot face șoferii care primesc o amendă pe care o consideră abuzivă – SFATUL AVOCATULUI

Citește Și

- Reclamă -

Ziarul Incomod v-a prezentat ieri într-un material video care sunt drepturile și obligațiile atât ale conducătorilor auto, cât și ale polițiștilor, în timpul unui control rutier. 

Pentru că în spațiul public se discută frecvent despre situații în care atât șoferii, cât și polițiștii sunt acuzați că nu respectă legislația în vigoare, ziarul Incomod a discutat cu un ofițer din cadrul Serviciului Rutier Prahova, comisar de poliție Costache Gheorghe, care ne-a prezentat prevederile legale privind drepturile și obligațiile atât ale șoferilor, cât și ale polițiștilor. Puteți urmări aici materialul video!

- Reclamă -

Ulterior, ziarul Incomod a discutat cu avocatul Adriana Georgescu pentru a ne explica ce se poate face în cazul în care ați primit o amendă pe care o considerați abuzivă. Aceasta ne-a spus pas cu pas cum se poate contesta o amendă, fiind vorba despre un proces relativ simplu:

„În momentul în care conducătorul auto primește o amendă pe care o apreciază ca fiind abuzivă, cel mai important lucru este să aibă grijă să nu lase să treacă termenul de 15 zile în care poate formula o plângere contravențională. Termenul de 15 zile curge fie din momentul în care polițistul i-a înmânat procesul verbal de contravenție, fie de la data când a primit acest proces verbal prin poștă.

O astfel de plângere contravențională este relativ simplu de făcut, în sensul că persoana trebuie să își menționeze datele „Subsemnatul, nume, prenume, adresa de domiciliu” în contradictoriu cu Inspectoratul Județean și adresa: formulez plângere contravențională împotriva procesului verbal cu seria și numărul respectiv.

- Reclamă -

Mai departe poate expune întreaga situație pe care a întâmpinat-o și care sunt motivele pentru care apreciază că a fost sancționat pe nedrept. Totodată, în plângere trebuie să propună și probele prin care dorește să demonstreze că are dreptate, respectiv înscrisuri (copia procesului verbal, copia actului de identitate, planșe foto etc), martori (cu nume, prenume și adrese de domiciliu).”, ne-a explicat avocatul Adriana Georgescu.

Am întrebat-o pe aceasta și care sunt costurile unei astfel de acțiuni: „La plângerea contravențională se atașează și o taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei, care se plătește la primăria de domiciliu (n.r. serviciul public finanțe locale din cadrul primăriei respective).

Plângerea contravențională împreună cu actele atașate se depune în două exemplare la judecătoria în raza căreia a fost săvârșită fapta contravențională.”, a mai explicat avocatul.

Dacă sunteți în situația în care, pe lângă aplicarea unei amenzi, polițistul v-a suspendat și dreptul de a conduce autovehicule, pe durata procesului de contestare a sancțiunii puteți să vă recuperați permisul de conducere.

- Reclamă -

„În cazul în care persoanei i-a fost reținut permisul de conducere, aceasta poate cere de la arhiva judecătoriei un certificat de grefă în care să se menționeze numărul dosarului și procesul verbal de contravenție atacat, document pe care îl poate prezenta la Poliție pentru ridicarea permisului de conducere.

În cazul în care persoana pierde procesul, are dreptul de a formula apel împotriva hotărârii într-un termen de 30 de zile.”, ne-a mai explicat avocatul Adriana Georgescu.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Greşit , abuzul la lege se sancționează inclusiv din punct de vedere penal ! Contestarea amenzii contravenționale , se face la instanța civilă cu privire la anumite aspecte ( care nu cad sub incidența legii penale ) şi până la un punct…
    ,,Domnul” avocat ar trebui să cunoască faptul că , având în vedere caracterul punitiv al contravenției ( amenzii ) , aceasta este subsumată noțiunii de acuzație în materie penală ( cu toate consecințele ce derivă din aceadta ) ! Pe înțelesul tuturor , atunci când agentul constatator ( indiferent că este milițian , geandarm ş.a.m.d.) fabrică o amendă ( prin constatarea nereală / mincinoasă a unor acte / fapte ş.a.m.d. în sarcina unei persoane ) , este exact precum ar fabrica un dosar penal ; în consecință , respectivul / respectivii agenți constatatori trebuie să răspundă penal pentru abuz în seviciu ( art.297 C.P.) şi pentru infracțiuni cuprinse la art.320 – 323 C.P.( după caz putând fi incidente şi alte infracțiuni ).Capisci ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk Show. Mafia gunoaielor din Prahova, subiect național ignorat de autorități locale

Mafia gunoaielor din Prahova a ajuns subiect național, dar nici acum nu vedem reacții ferme din partea autorităților.Ziarul Incomod...
Sari la conținut