fbpx
marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Ce români vor primi mai mulți bani în martie

Citește Și

- Reclamă -

Beneficiile sociale calculate în raport cu Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează, începând cu 1 martie 2024, odată cu creșterea acestui indicator cu rata medie a inflației de anul trecut. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a făcut anunțul, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituției. 

„Rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se majorează, din martie, de la 598 de lei la 660 de lei”, se precizează în comunicat, transmite observatornews.ro. 

- Reclamă -

Potrivit sursei, prestațiile majorate vor fi prima de inserție care reprezintă de trei ori valoarea ISR, subvenția pentru angajatorii care oferă locuri de muncă tinerilor cu risc de marginalizare social, nu mai mult de patru ori valoarea ISR, stimulent lunar pentru angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți în timpul vacanțelor, respectiv 50% din valoarea ISR. 

În același timp se va majora indemnizația lunară pentru creșterea copilului – pragul minim al acesteia va crește la 1.651 de lei  (de la 1.496 de lei), dar și alocația lunară de plasament crește de la 1.082 de lei la 1.194. 

În cazul adopției unui copil, valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare crește la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizației de sprijin la 793 de lei. Indemnizația de șomaj pentru absolvenți, acordată timp de 6 luni și este de 50% din ISR. 

- Reclamă -

Pe lângă acestea, alte prestații care se majorează sunt indemnizația de șomaj calculată la valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, respectiv valoarea ISR, căreia i se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale în funcție de stagiul de cotizare. 

Referitor la indemnizatiile pentru pentru persoanele cu dizabilități, pentru persoanele încadrate cu ”handicap grav”, suma totală crește la 662 de lei, de la 599 de lei, iar pentru persoanele cu ”handicap accentuat”, cuantumul crește la 496 de lei, de la 449 de lei. 

„Pentru persoanele cu dizabilităţi încadrate în gradul „handicap mediu”, bugetul complementar creşte de la 72 la 80 de lei”, precizează comunicatul.

Prin excepție, venitul Minim de Incluziune (VMI), în anul 2024 se indexează de două ori. Astfel, aceasta se va face odată la 1 ianuarie cu rata inflației pe anul 2022 și odată în martie cu rata inflației pe anul 2023. 

- Reclamă -

Venitul net lunar până la care se vor acorda componentele sale se majorează la 346 de lei și la 504 lei în cazul persoanelor de peste 65 de ani, iar în cazul componentelor de ajutor pentru familiile cu un copil, pragul crește la 879 de lei. 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO De-ale campaniei. Ce au mai făcut candidații în ultima săptămână

Jurnaliștii Incomod au realizat un nou talk show despre candidații din Prahova și Ploiești la alegerile locale din 9...
Sari la conținut