Președintele Klaus Iohannis a sugerat în conferința de presă de marți că este dispus să preia funcția de secretar general al NATO, dacă i se va propune acest lucru la finalul mandatului actualului șef NATO, Jens Stoltenberg. Mandatul lui Stoltenberg se termină în septembrie 2023, iar o eventuală preluare a funcției de către Klaus Iohannis ar presupune ca acesta să nu își finalizeze mandatul de președinte al României. În acest context, ar fi organizate alegeri prezidențiale anticipate, iar în PNL există discuții inclusiv despre posibila declanșare a unor alegeri parlamentare anticipate concomitent cu prezidențialele, scrie g4media.ro.

Întrebat, marți, dacă ar accepta o eventuală propunere pentru șefia NATO, Klaus Iohannis  a răspuns: ”dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică”. El nu a respins nici un moment posibilitatea de a respinge o asemenea propunere pentru a-și duce la final mandatul de președinte al României.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, are mandat până în septembrie 2023, după o prelungire cu un an a mandatului care urma să îi expire în acest an. El a acceptat prelungirea în luna martie, din cauza invaziei ruse în Ucraina, deși se pregătea să preia postul de șef al Băncii centrale a Norvegiei.

În paralel, potrivit unor surse politice citate de g4media.ro, Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, deja își pregătește candidatura pentru prezidențialele din România. Mandatul lui Geoană la NATO se încheie în octombrie 2023, iar dacă Iohannis nu renunță la funcția de președinte înainte de termen, alegerile ar avea loc în 2024.

Cu privire la stabilirea viitorului șef al NATO, cel mai greu cuvânt aparține Statelor Unite, cel mai mare contributor al alianței nord-atlantice. În acest context, jurnaliștii g4media.ro susțin că președintele Iohannis ar intenționa să efectueze o vizită oficială la Washington, potrivit unor surse politice.

Dacă președintele Iohannis ar fi nominalizat pentru șefia NATO și ar prelua funcția înainte de finalul mandatului său, guvernul e obligat, potrivit articolului 97 din Constituție, să organizeze alegeri prezidențiale în maximum 3 luni de la demisie.

Organizarea alegerilor prezidențiale înainte de termen ar accelera evenimentele electorale programate pentru 2024 (când sunt programate patru rânduri de alegeri la termen). Liderii PNL iau în calcul desemnarea rapidă a unui candidat la prezidențiale care să beneficieze de eventualul efect pozitiv al numirii lui Iohannis în cea mai înaltă poziție internațională deținută de un român, iar la acest moment candidatul liberalilor pentru Cotroceni este premierul Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here