O conductă care transporta apă industrială la Rafinăria Lukoil a fost avariată, ca urmare a faptului că aceasta trecea printr-un teren al unei societăți de construcții care, deși a încercat să găsească o rezolvare amiabilă cu reprezentanții Rafinăriei, spune că aceștia nu au fost deschiși discuțiilor.

Potrivit unor surse, apa transportată prin această conductă era folosită pentru răcirea instalațiilor din rafinărie, dar și pentru stingerea unor eventuale incendii. Ziarul Incomod a solicitat un punct de vedere din partea ISU Prahova, în contextul în care un eventual incendiu la rafinărie ar pune în pericol siguranța cetățenilor.

Reprezentanții ISU Prahova spun că la ora actuală “situația creată nu constituie situație de urgență în conformitate cu prevederile legale.”

“Totodată, dacă operatorul nu asigură alimentarea cu apă, va intra în procedură de oprire a funcționării până la soluționarea situației care a generat oprirea.”, mai spun reprezentanții instituției.

Iată mai jos răspunsul integral:

“Instituția noastră a fost notificată cu privire secționarea conductei, atât de proprietarul terenului, cât și de operatorul economic. Operatorul economic este responsabil în mod direct pentru modul în care asigură măsurile proactive de prevenție, cât și intervenția în caz de urgență, în cadrul amplasamentului. Totodată, în ipoteza declanșării unei situații de urgență are obligația de pune în aplicare Planul de Urgență Internă și planurile de intervenție întocmite pentru fiecare instalație. Dacă amploarea și intensitatea evenimentului afectează vecinătățile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Prahova va pune în aplicare Planul de Urgență Externă al obiectivului și procedurile de intervenție în funcție de eveniment.

Totodată, dacă operatorul nu asigură alimentarea cu apă, va intra în procedură de oprire a funcționării până la soluționarea situației care a generat oprirea.

Menționăm ca instituția noastră a realizat verificări în teren pentru a stabili amploarea situației, iar la acest moment situația creată nu constituie situație de urgență în conformitate cu prevederile legale.

Măsurile pentru asigurarea unei intervenții operative în ipoteza declanșării unui eveniment care generează o situație de urgență cu implicații asupra amplasamentului și a vecinătăților, indiferent de cauzele determinante (lipsa alimentării cu apă, eroare umană, deficiențe în exploatare etc.) sunt prevăzute în planuri și proceduri.

Independent de situația creată în acest moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Prahova realizează activităţi orientate spre siguranța cetăţeanului, pe cele două componente specifice, prevenirea situaţiilor de urgenţă şi gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viaţa semenilor sau bunurile acestora.

Totodată, toți operatorii SEVESO, inclusiv operatorul în cauză, sunt verificați periodic de către instituția noastră împreună cu Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în conformitate cu prevederile Legii nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și asupra viabilității Planurilor de Urgență Internă și Externă.

Vă mulţumim pentru spiritul civic pe care-l manifestaţi şi vă asigurăm de sprijinul permanent în soluţionarea tuturor problemelor ce intră în sfera de competenţă a instituţiei noastre.”

Vă reamintim că ziarul Incomod a publicat în exclusivitate o anchetă despre acest subiect, pe care o puteți citi aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here