Situație dramatică în Spitalul Municipal din Câmpina. Medicii și conducerea unității medicale acuză că în saloane temperatura depășește frecvent 35 de grade, înregistrându-se uneori chiar și 38 de grade, din cauza lipsei sistemului de climatizare.
Grav este că aparatele de aer condiționat sunt montate, dar, din cauza unui litigiu între primărie și firma care modernizează spitalul, instalația nu poate fi pusă în funcțiune. Reprezentanții primăriei susțin că instalația are inclusiv probele de presiune făcute, iar în data de 22 iulie ar trebui să fie pornită.
„Situația cea mai grea este la secție de pediatrie”
„Pentru că în spital nu funcționează sistemul de climatizare, situația cea mai grea apare la etajele superioare, în special la etajul cinci unde avem secția de pediatrie. Dimineața temperatura este cât de cât suportabilă pentru că beneficiem de aerul rece peste noapte, dar în timpul zilei temperatura crește, astfel că se ajunge la valori de 34, 35 de grade în cursul serii, spre ora 20.00. Pacientul este expus astfel unui risc de agravare a propriei patologii, dar în egală măsură riscurile apar și pentru personal, pentru că nu sunt toți sută la sută sănătoși sau tineri. Resimt și ei aceste temperaturi ridicate în condițiile în care au de efectuat un serviciu de 30 de ore continuu în această atmosferă”, a declarat dr. Călin Tiu, directorul medical al Spitalului Municipal Câmpina.
Acesta a precizat că odată cu implementarea proiectului care prevede eficiența energetică a clădirii, s-au făcut lucruri uimitoare, doar că nu ajută deocamdată spitalul, instalațiile moderne nefiind încă puse în funcțiune
„În urma acestui proiect finanțat din fonduri europene s-au făcut lucruri absolut uimitoare. S-au investit bani europeni în celule fotovoltaice pe acoperiș, avem stația de colectare a acestui curent, avem rețeaua de distribuție, avem aparatele pentru climatizare în saloane, cu frustrarea că le privim doar că ele nu ne ajută în niciun fel pentru că nu sunt poziționate pe rețea. Deși am înțeles că a fost suspendat sau reziliat contractul dintre constructor și primărie, încă sperăm că la acest nivel se poate găsi o punte de dialog, iar constructorul să se reîntoarcă și să facă aceste conexiuni de branșare și dare în folosință a sistemului de climatizare”, a precizat dr. Călin Tiu.
În timp ce primăria tace sau dă explicații evazive, iar reprezentantul firmei care implementează proiectul refuză să precizeze de ce nu poate pune în funcție instalația de climatizare, invocând clauze confidențiale din contract, pacienții fierb la propriu în saloane. Unii refuză să mai rămână în spital și cer să fie externați la nici 48 de ore de la internare, pentru ca „noaptea următoare să fie înapoi în spital cu simptome de agravare”,a explicat dr. Minerva Stanciu, șefa secției de pediatrie a Spitalului Municipal Câmpina.
Aceasta a precizat și că, din cauza temperaturilor foarte mari din saloanele unde sunt internați copiii, tratamentele devin aproape ineficiente, medicii fiind nevoiți să facă eforturi foarte mari „stăpânim febrele, să stăpânim deshidratările”.
În aceste condiții, șefa secției pediatrie trebuie să facă mutări și permutări prin saloane, să caute încăperile mai „răcoroase” unde să fie internați copiii cu simptome mai grave.
„Aici sunt internați pacienții cu deshidratare mai mare aflați în prima zi de spitalizare, cu febră mai mare. În acele camere îi ținem până la stabilizare, până când ajung la o stare cât de cât de echilibru astfel încât acolo să putem duce cazurile mai problematice”, a explicat medicul. Doar că și în aceste încăperi termometrul indică peste 30 de grade Celsius la orele prânzului.
La fel de cald este și la etajul patru al clădiri, acolo unde funcționează secția de medicină internă. Saloanele erau pline de vârstnici neputincioși, cu afecțiuni complicate și tratamente grele. Chiar În ciuda stării de sănătate grave, oamenii au anunțat că vor să se externeze pentru că nu mai pot îndura căldura din salon. Până au fost puși cât de cât pe picioare, bolnavii s-au descurcat cum au putut, au improvizat evantaie din cartoane, s-au schimbat de haine de mai multe ori pe zi, au băut apă des, au ținut ușa salonului și ferestrele deschise, doar s-o mai simți vreo boare de curent. Totul este inutil, căldura persistă inclusiv peste noapte.
Potrivit unor surse din Primăria Câmpina, proiectul în discuție ar fi trebuit implementat cu spitalul închis complet, atâta vreme cât lucrările au fost de mare amploare și au implicat introducerea unor sisteme de ventilație, panouri fotovoltaice etc, care au creat mare disconfort atât medicilor, dar mai ales pacienților. Cum închiderea unității medicale a fost imposibilă, șantierul s-a deschis cu bolnavii în spital.
Adrian Dobre, City manager Câmpina: „Sistemul de climatizare este montat în totalitate. Are inclusiv probele de presiune făcute”
Adrian Dobre, City manager al municipiului Câmpina, a precizat că „în momentul de față, așa cum arată proiectul, sistemul de climatizare este montat în totalitate, dar în urma unor sesizări primite de la Spitalul Municipal Câmpina, am solicitat constructorului să intervină în regim de urgență. Repet, sistemul de climatizare este montat în totalitate. Are inclusiv probele de presiune făcute pentru azot cât și pentru agent termic. Singura chestiune care trebuie realizată este conexiunea întregului sistem la tabloul central și punerea în funcțiune”.
Întrebat de ce întârzie atât de mult această etapă, Dobre a explicat că „reprezentantul firmei a fost convocat, a avut o ședință împreună cu unitatea de implementare a proiectului pentru identificarea soluțiilor în regim de urgență și de finalizare a tot ce înseamnă documentele din spate până pe data de 22 iulie. În momentul de față, în primărie nu există nicio factură din partea constructorului care să nu fie achitată, chiar dacă a trebuit să suportăm din bugetul local până ce ne vom recupera o parte din bani din fonduri europene”.
Dobre a adăugat că inițial proiectul a avut un termen de finalizare la sfârșitul anului trecut, dar din cauza pandemiei de COVID-19, dar și din cauza unor probleme legate de implementare „pentru că noi a trebuit să derulăm acest proiect cu spitalul funcțional”, acele proceduri și metodologii stabilite de către proiectant a trebuit să fie extinse, iar termenul de finalizare modificat.
Proiectul, susține Dobre, a avut o valoare inițială de 19 milioane de lei cu TVA inclus, din care primăria suporta 25 la sută din valoarea întregului proiect, pentru ca în final, valoarea proiectului să ajungă la 25 de milioane de lei fără TVA.
„Din toate motivele acestea s-a ajuns la o serie de prelungiri din cauza cărora am fost nevoiți să facem aceste solicitări de etapizare a proiectului”, a explicat Dobre.
Așadar, începând de luni, 22 iulie, instalația ce climatizare din Spitalul Municipal Câmpina, ar trebui să fie pusă în funcțiune.