Movilele de pământ aflate pe câmpurile care mărginesc DN1, pe tronsonul Ploiești-Câmpina sunt morminte vechi de mii de ani, ridicate în epoca bronzului, acum 3300 de ani î.Hr. Informația a fost furnizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova care a deschis deja mai multe situri arheologice pentru studierea acestor tumuli.

Conform sursei citate, la începutul toamnei, o echipă coordonată de către arheologul Alin Frînculeasa de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a demarat cercetări arheologice pe raza localității Târgșoru Nou, comuna Ariceștii Rahtivani, fiind vizate în special ridicăturile de pământ din zonă.

”Având forma unor movile cu înălțimi cuprinse între 1-5 metri, tumulii sunt prezențe vizibile în peisajul de câmpie aflat de o parte și de alta a șoselei care leagă Ploieștiul de Câmpina. Aceste construcții sunt morminte funerare ridicate în epoca bronzului într-o perioadă aflată între 3300 și 2500 î.Hr.”, potrivit unui comunicat al Muzeului de Arheologie Prahova.

Unul dintre tumulii de la Târgșoru Nou avea diametrul de circa 30 de metri și înălțimea de circa un metru. Intervenția arheologică a urmărit salvarea acestui sit prin cercetarea integrală și recuperarea informațiilor de natură istorică, dar și a patrimoniului arheologic, arată arheologii.

”La baza tumulului se afla săpată groapa funerară în care era așezat un copil, depus conform ritualului specific epocii, adică dorsal cu membrele inferioare strânse și căzute în lateral. În zona craniului, dar și pe calotă au fost identificate urme de ocru roșu (vopsea naturală). Înmormântarea unui copil într-un tumul a cărui construcție implica mult efort și coeziune socială arată importanța acestei persoane, dar și a familiei sale în cadrul comunității din care provenea”, explică cercetătorii Muzeului de Arheologie Prahova.

Având o vechime mai mare de cinci milenii și origini în stepa de la nordul Mării Negre, astfel de monumente funerare împânzesc zonele joase de câmpie.

În județul Prahova sunt identificați peste 600 de tumuli dispuși atât în bazinul râului Prahova (SV județului), cât și în al râului Cricovul Sărat (SE județului). În ultima perioadă, datorită dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploiești, au fost cercetate 30 de astfel de situri dipsuse pe raza localităților Ariceștii Rahtivani, Păulești, Blejoi, Ploieşti, Târgșoru Nou, Târgșoru Vechi, Nedelea, Strejnicu, conform sursei citate. Au fost descoperite numeroase morminte cu inventare spectaculoase, instituția din Ploiești fiind deținătoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar.

SURSA FOTO Muzeul Județean de Arheologie Prahova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here