fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Ce vrea Rusia și ce vrea Ucraina. Cele șase condiții puse la negocieri

Citește Și

- Reclamă -
Delegațiile rusă și ucraineană continuă discuțiile privind ajungerea la o încetare a focului. Ziarul turc Hurriyet a publicat lista cererilor celor două părți. Turcia, stat NATO, dar care are propria strategie privind relațiile cu Rusia, este implicată, ca mediator, în încercarea obținerii unei înțelegeri între Rusia și Ucraina. La fel și Israelul.  

Dintre cele șase puncte ale fiecărei părți prezentate de cotidianul turc, sunt câteva care se exclud reciproc.

De exemplu, Ucraina nu vrea să discute integritatea teritorială, în timp ce Rusia vrea recunoașterea Crimeei anexată în 2014 ca teritoriu rusesc, la care se adaugă recunoașterea independenței republicilor separatiste Dontețk și Luhansk.

- Reclamă -

În plus, urmărind etapele operațiunilor ruse de pe teritoriul ucrainean, este improbabil ca Rusia să renunțe la obiectivul de căpătâi, anume legarea pe uscat a Crimeei de cele două republici separatiste proruse.

Cererile Rusiei

1. – Ucraina să adauge un articol în Constituţie în care să se prevadă că nu va deveni niciodată membră NATO şi că va rămâne o ţară neutră (În 1991, la destrămarea URSS și declararea independenței, Ucraina a trecut în constituție statutul de neutralitate, asumându-și faptul că nu va face parte din nicio alianță militară. În 2014, după evenimentul „Maidan”, noua conducere pro-occidentală a anulat articolul și a adăugat unul care admitea posibilitatea aderării la NATO).

2. – Ucraina să recunoască independenţa celor două republici separatiste din regiunea Donbas, Donetsk şi Luhansk, care au decis în anul 2014 să se separe.

- Reclamă -

3. – Recunoaşterea Crimeei ca fiind teritoriu rusesc, teritoriu anexat în 2014 de Rusia

4. – Anularea tuturor legilor prin care se încalcă drepturile minorităţii ruse din Ucraina.

5. – Acceptarea limbii ruse ca a doua limbă oficială în Ucraina.

6. – Ucraina să nu găzduiască pe teritoriul său arme care ar reprezenta o ameninţare la adresa Rusiei şi să nu desfăşoare arme de atac în urma semnării unor acorduri bilaterale cu terţe ţări.

- Reclamă -

Cererile Ucrainei

1. – Rusia să nu dicteze precondiţii la negocieri. Discuţiile să se desfăşoare în cadrul prevederilor dreptului internaţional ca între două ţări suverane şi independente.

2. – În cazul în care se ajunge la un acord în cadrul negocierilor, primul articol să se refere la încetarea agresiunii începute la 24 februarie.

3. – Să-şi retragă militarii de pe teritoriul ucrainean.

4. – În cazul în care Ucraina va renunţa să devină membră NATO, ţările terţe să devină ţări garante pentru securitatea Ucrainei. Dintre ţările garante cel puţin una să deţină arme nucleare.

5. – Integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi subiect de negociere.

6. – În schimbul renunţării la aderarea la NATO, Ucrainei să i se recunoască dreptul de a deţine propria forţă armată, precum Austriei sau Elveţiei.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Candidații la Primăria Ploiești se vor confrunta față în față

Singura dezbatere publică între candidații la Primăria Ploiești este organizată de Ziarul Incomod.Participă șase dintre principalii competitori (în...
Sari la conținut