Cel mai important grup infracțional care alimenta piața din București cu droguri de mare risc, respectiv cocaină și heroină, a fost destructurat de DIICOT. Rețeaua avea metode indite de a introduce drogurile în țară.

Drogurile erau ascunse în mașini modificate, drogurile fiind plasate în caroseria mașinii, în spații special create. Stupefiantele erau ascunse în bordul mașinii, sub scaune, chiar și în zona frânei de mână. 

Opt persoane,  șase cetățeni români și doi albanezi, au fost trimise în judecată sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc.

Au fost confiscate peste 10 kg de cocaină și mai mult de jumătate de kg de de heroină. Procurorii au solicitat și confiscarea a peste 1,2 milioane de euro.

Traficanții aduceau drogurile din Olanda sau Albania.

Un singur kilogram de droguri ar fi ajuns să valoreze peste 100 de mii de euro pe piața neagră, susțin procurorii DIICOT.

Comunicat DIICOT:

În cauză s-a reținut faptul că, în luna mai 2021, un inculpat de cetățenie albaneză a iniţiat constituirea unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activități de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantități de droguri de mare risc cuprinse între 10-12 kilograme/transport.

Grupul a fost constituit împreună cu alți doi inculpați, cetățeni români, activând până în luna august 2022. În cursul anului 2022, la acest grup a aderat un al patrulea inculpat, de cetățenie albaneză, grupul fiind sprijinit pe parcursul activității infracționale de alți inculpați, cetățeni români.

Modul de operare al grupului infracțional organizat a presupus desfășurarea următoarelor operațiuni:
Drogurile de mare risc au fost preluate din afara țării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetățeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte țări, cu preponderență în România.
În vederea realizării transporturilor, atât cetățenii români cât și cei albanezi au achiziționat autovehicule, pe care le-au înmatriculat atât în nume propriu, cât și pe numele rudelor lor. Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate, în vederea disimulării drogurilor. Lăcașurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenția într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc după introducerea/scoaterea substanțelor (de exemplu, în bordul mașinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc).

După pregătirea autoturismelor în vederea transportării unor cantități de droguri cuprinse între 10 și 12 de kilograme, membrii grupului infracțional organizat se deplasau cu mașinile în Belgia (Bruxelles) și Olanda (Rotterdam), în locațiile prestabilite de către membrii grupului de origine albaneză și introduceau în autovehiculele modificate, în compartimentele special create, drogurile de mare risc.
Ulterior, aceștia se deplasau către destinațiile unde drogurile erau comercializate, în diferite orașe de pe teritoriul mai multor țări, respectiv, România, Italia, Franța, Spania, Albania.
Pentru a se asigura conspirativitatea acțiunii infracționale, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului schimbau proprietarul autoturismelor și, implicit numerele de înmatriculare, iar în unele cazuri, le modificau culoarea, pentru a nu atrage atenția autorităților privind frecvența intrărilor și ieșirilor din țările mai sus menționate.
Odată ajunse în România, membrii grupului scoteau drogurile din locașul special amenajat și le depozitau pe raza județului Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu și-a declarat domiciliul. Ulterior, substanțele ilicite erau vândute către diverse persoane din București și zonele limitrofe, clienți fideli ai grupului, alimentând astfel piața internă subterană cu importante cantități de droguri de mare risc (cocaină).
Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate două astfel de transporturi, respectiv 01-04.04.2022 și 04-08.08.2022, cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistată cantitatea de peste 10 kilograme de cocaină.
Sumele de bani obținute din traficul de droguri de risc au fost investite în bunuri de lux, achiziționate pe numele altor persoane, pentru a ascunde proveniența ilicită a veniturilor.
Cu privire la infracțiunea de punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate s-a reținut că, unul dintre inculpați a a deţinut, în vederea punerii în cirulaţie, suma de 400 euro, formată din bancnote contrafăcute având cupiurile de 50 euro.
Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea și distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, a cantităților de 10.553,67 grame cocaină și 501,04 grame heroină. În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantității de droguri care au fost introduse în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziție, și un milion de euro, valoare de piață, precum și confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor. De asemenea, s-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii dispuse în cauză (sume de bani, 2 imobile, un autoturism, bunuri mobile) și confiscarea extinsă a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here