Nu toți violatorii au tatuaje, lanț gros de nichel la gât, mușchi supradimensionați și un scalp proeminent sărăcit de podoabă. Violatorii sunt timizi, genul de om pe lângă care treci pe stradă fără să-l remarci. Dar când mai mulți timizi se strâng în gașcă și consumă alcool sau alte substanțe interzise, se transformă în doar câteva minute într-un monstru greu de oprit. Violatorii recidivează, iar atunci când ajung pe mâinile polițiștilor, cu siguranță nu sunt la prima faptă de acest gen. Este concluzia pe care o putem trage, dacă este să studiem cele mai celebre cazuri de viol din Prahova care au fost în atenția opiniei publice în ultimii ani.

Dacă un portret al violatorilor, fie el și sumar, poate fi conturat, nu același lucru se poate spune despre victimele acestora. Nu există un tipar, cel puțin nu în Prahova. Singurul element comun care le leagă pe zecile de femei nenorocite pe viață de acești bărbați a fost vulnerabilitatea produsă de situație și/sau de vârstă.

Gheorghe Brehoi și-a violat mama moartă

De departe cea mai șocantă poveste legată de un viol s-a petrecut la Bușteni, într-un cartier de blocuri situat în centrul stațiunii, pe strada Cezar Petrescu. Gheorghe Brehoi a fost reținut de polițiștii din localitate în primăvara anului 2015. Era suspectat că a profitat de mama sa în ultimele clipe de viață ale femeii, ba chiar a existat și suspiciunea că bărbatul și-a violat mama chiar după ce aceasta și-a dat ultima suflare. A fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, dar după câteva luni a fost plasat sub control judiciar. Brehoi a fost condamnat de Judecătoria Sinaia la șapte ani de închisoare, fiind găsit vinovat de viol, dar decizia nu este definitivă. Bărbatul a atacat sentința la Curtea de Apel Ploiești, unde încă se mai judecă acest dosar.

Povestea monstrului de la Bușteni nu începe în anul 2015. El a mai fost acuzat de viol și cu 17 ani în urmă. Atunci, victima sa a fost o copilă în vârstă de doar 11 ani. Timp de patru ani, susține mama victimei, Brehoi i-a terorizat copilul și a supus-o unor perversiuni sexuale. De frică, fata nu a mărturisit nimic mult timp, dar în cele din urmă, când părinții săi au realizat că ceva se întâmplă, aceasta a recunoscut totul. Alexandra a fugit la Alba Iulia, de teamă, și avea în gând să se călugărească. Era speriată de moarte din cauza unor blesteme pe care bărbatul care o batjocorise atât amar de vreme o pusese să le scrie cu mâna pe Biblie. Gheorghe Brehoi a scăpat atunci cu o pedeapsă simbolică, muncă silnică la locul de muncă, fără nicio secundă de pușcărie. A recidivat ani mai târziu, dar victima sa a fost chiar mama lui pe care a terorizat-o în ultima perioadă a vieții. Vecinii știau că bătrâna are viață grea. Țipetele femeii se auzeau frecvent în cartier, dar nimeni nu și-a putut imagina ce se întâmpla cu adevărat între pereții apartamentului. Când au aflat adevărul, oamenii au rămas înmărmuriți.

Grav este că acum Gheorghe Brehoi este în libertate, dar sub control judiciar și așteaptă sentința definitivă.

violatorȘopârlă Sorin Stanciu, violatorul de copii de la Provița de Sus este de fapt victima unui sistem care nu a fost în stare să-l educe. Crescut într-o familie unde violența era ceva natural, Sorin cade în păcat la vârsta de 20 de ani. Spre sfârșitul anilor 90, într-o noapte de vară, atacă o adolescentă care se întorcea noaptea, singură, de la o petrecere. O duce cu forța într-o văgăună aflată chiar peste drum de biserica din Provița de Sus. O violează, iar în cele din urmă o omoară. A fost un accident, a mărturisit atunci Sorin, însă anchetatorii nu l-au crezut și nici judecătorii care l-au condamnat la 20 de ani de închisoare. Este eliberat condiționat în urmă cu trei-patru ani și se întoarce acasă, la Provița de Sus. Aici încearcă să-și refacă viața, se căsătorește, pleacă pentru câteva luni undeva în Ardeal, cu noua lui soție, dar căsnicia nu rezistă. Neavând încotro s-o apuce, Sorin bate din nou drumul către Provița.

Anul trecut, cu puțin înainte de terminarea școlii, bărbatul recidivează și atacă din nou o copilă pe care o violează, fără să-i pese că victima sa abia împlinise 11 ani. Copila se întorcea de la școală, la momentul faptei, era singură pe un drum ferit de ochii lumii din cauza vegetației abundente. Era veselă și abia aștepta să ajungă acasă pentru că în mână avea o înghețată pe care i-o promisese bunicii ei. Dacă la prima faptă Sorin a fost căutat săptămâni în șir de polițiști care nu aveau suficient de multe probe pentru a-l incrimina, de data aceasta totul s-a terminat în câteva ore. Fetița l-a identificat pe agresor, a dat declarații coerente, iar probele prelevate de pe corpul ei și de la locul faptei au fost suficiente pentru a-l incrimina din nou pe Sorin. Deși totul era clar, procurorul care a instrumentat cazul decide să nu emită mandat de arestare preventivă, dar Sorin a fost totuși internat o perioadă la Spital de Psihiatrie Voila pentru a se stabili dacă a avut discernământ. Acum se află în închisoare, fiind condamnat la 20 de ani de închisoare și își execută pedeapsa la Penitenciarul Mărgineni din Dâmbovița.

Violatorii de la Văleni

Ne aducem aminte cu toții de celebrul caz de la Vaslui din vara anului trecut, de scandalul iscat după ce mai mulți bărbați au fost lăsați în libertate chiar dacă violaseră o tânără. S-a întâmplat același lucru și la noi în Prahova, în localitatea Vălenii de Munte. Aici, trei tineri, doi dintre ei minori chiar, Fabian George Brujbeanu, Radu Andrei Răzvan și Ion Dumitru Adrian, au primit o pedeapsă simbolică, o măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de patru, respectiv șase luni, după ce au violat în grup și supus la perversiuni sexuale o colegă de liceu.

În primele zile de la începerea școlii, fata a fost atrasă într-o capcană, condusă apoi pe malul unui pârâu unde a fost violată în repetate rânduri, anal, normal și oral de fiecare dintre cei trei agresori, amenințată cu cuțitul și filmată cu telefonul mobil în timp ce era batjocorită. În urma apelului declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, cei trei primesc pedepse ceva mai mari în comparație cu cele date de Judecătorie: sunt condamnați definitiv la 3 ani și șase luni de internare într-un centru de detenție, pentru doi dintre ei, iar pentru cel de-al treilea violator, pedeapsa de doi ani de detenție într-un centru specializat pentru minori.

Pitulă și Voinea

Un ultim viol care a șocat opinia publică a avut loc, nu cu mult timp în urmă, la Câmpina. O tânără de 19 ani este luată cu forța din fața clubului IRA și dusă într-o cameră de hotel din oraș. Aici este amenințată cu cuțitul, bătută și forțată să se dezbrace și să întrețină relații sexuale cu doi bărbați, cunoscuți în Câmpina pentru violența lor. Cei doi agresori sunt Voinea Ion și Mihai Drăgușin, cercetați acum pentru tâlhărie calificată.

Au fost arestați preventiv în primă fază, dar unul dintre ei, Voinea Ion, a fost eliberat din arestul preventiv și plasat în arest la domiciliu. Speriată de această întorsătură neașteptată, victima celor doi a fost la un pas să se sinucidă, iar acum trăiește cu teroarea că oricând va putea fi atacată din nou de bărbatul care a batjocorit-o.

Van Damme

Tot la Câmpina, în anul 2014, un alt viol va rămâne în memoria colectivă în mod special pentru violența cu care a fost comis. Autorul faptei este un personaj cunoscut în oraș, Claudiu Robert Faur, zis Van Damme. Acesta a luat cu forța o tânără chiar de lângă prietenul ei, a dus-o pe malul râului Doftana unde a violat-o sub amenințarea cuțitutului. Se întâmpla în vara anului 2014, parcă un an blestemat.

Van Damme este arestat și ulterior găsit vinovat pentru lipsire de libertate și viol. Este condamnat definitiv de Curtea de Apel Ploiești la 5 ani și patru luni de închisoare, după ce Judecătoria Câmpina îi dăduse o pedeapsă mult mai mică, de 3 ani.

Citește și:

14 violuri în Ploiești, de la începutul anului și până acum

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here