Cel mai bogat om din Ungaria, Mészáros Lőrinc, care este un prieten apropiat al premierului Orbán Viktor, a cumpărat 1.290 de hectare de teren arabil în România – scrie portalul maghiar 24.hu, potrivit Adevărul.

Anterior acestui eveniment, grupul Mészáros a creat un holding compus din firmele sale cu profil agricol.

Holdingul Talentis Agro Zrt. a fost fondat în luna februarie a anului trecut de către Mészáros Lőrinc şi soţia acestuia Kelemen Beatrix.

Recent, acestui holding i s-a alăturat şi firma Farmland Development SRL, înregistrată în România, cu sediul în oraşul bihorean Marghita, care are în poprietate 1290 de hectare de pământ.

Talentis Agro Zrt. a cumpărat firma Farmland Development SRL pentru 8,35 milioane de euro.

În urma tranzacţiei, sediul firmei Farmland Development SRL a fost mutat în centrul municipiului Oradea, într-o clădire istorică.

Fostul proprietar al firmei Farmland Development SRL a fost firma olandeză Van Den Heerik Agricola, fondată în anul 2006 de către Hendrik Van Den Heerik şi Huibers Van Den Heerik Neeltje Jacoba, scrie site-ul 24.hu, citat de rador.

Farmland a fost fondat în 2015 cu un capital social de doar 200 lei, după care a început să achiziţioneze terenuri în sudul judeţului Bihor şi în nordul judeţului Arad, în zona localităţilor Avram Iancu, Zerind, Mişca, Vânători, Socodor, Pilu, şi Chişinău Criş.

Olandezii au cheltuit 5,2 milioane de euro pentru cumpărarea a 1290 de hectare.

Potrivit documentelor consultate de 24.hu firma olandeză a înregistrat în anul 2017 un profit modest de 3450 euro, iar pierderea a fost de trei ori mai mare.

Directorul Farmland, Borsi Attila a declarat pentru portalul maghiar că după părerea sa olandezii au cumpărat terenurile cu scopul de revânzare, de aceea nu au investit mai mult în producţie.

Portalul 24.hu nu exclude posibilitatea că Farmland a cumpărat terenurile cu scopul să i le  revândă lui Mészáros.

Este de menţionat că Farmland nu a solicitat finanţare europeană, şi nici subvenţii de la APIA, ceea ce este încă un indiciu că proprietarii nu au dorit să menţină pentru mult timp în portofoliul lor această afacere.

Motivul pentru care Mészáros a apelat la o firmă olandeză interpusă ar putea fi – scrie 24.hu – că un cumpărător olandez nu este suspect în România, în vreme ce apariţia unui investitor agricol maghiar ar putea să genereze dispute politice.

De la instalator, la cel mai bogat om din Ungaria

Cariera în domeniul afacerilor al lui Mészáros a început în 2010 odată cu venirea la putere a partidului Fidesz, condus de Orbán Viktor.

De atunci Mészáros dintr-un instalator de gaze a devenit cel mai bogat om al ţării. O parte a presei maghiare susţine că Mészáros este de fapt un paravan, pentru că adevăratul proprietar al imperiului este chiar premierul maghiar.

Cei doi sunt consăteni şi prieteni din copilărie. Mészáros a cumpărat majoritatea covărşitoare a presei maghiare asigurând astfel o medie prietenoasă pentru Orbán.  

Având în vedere persoana cumpărătorului nu este exclus ca tranzacţia să facă parte dintr-un program economic maghiar de anvergură. După cum este cunoscut, încă din anul 1999 la Şcoala de vară din Tuşnad, Orbán Viktor a declarat că „dacă România va intra în declin (economic n. r.) o parte a ei trebuie să se dezvolte”.

Această strategie se pare că este urmărită în prezent, având în vedere investiţiile masive ale statului maghiar în Transilvania.

Potrivit portalului Átlátszó Erdély, anul trecut guvernul maghiar a alocat o sumă record de 84 miliarde de forinţi (aproximativ 253.883.818 euro) pentru diferite organizaţii maghiare din Transilvania.

În mare parte, această sumă a fost cheltuită pentru cumpărarea de imobile. Pe lângă acest sprijin, guvernul maghiar a promis anul trecut investiţii în Ţinutul Secuiesc în valoare de 77 milioane de euro – informează MTI.

Mészáros Lőrinc, prietenul prim-ministrului maghiar, are o carieră economică fulminantă. În decurs de numai opt ani, din instalator de gaze a devenit primar al localităţii  Felcsút, unde s-a născut Viktor Orban, şi cel mai bogat om al Ungariei.

Printre afacerile edilului se numără construcţii, activitate  hotelieră, media, agricultură. El este totodată cel mai important sponsor al clubului de fotbal Academia Puskás.

Index.hu susţine că gurile rele spun că primarul este un simplu portofel al elitei Fidesz şi în primul rând a premierului Orbán Viktor.

Însă, potrivit informaţiilor portalului, Lőrinc duce tratative de afaceri atât la sediul firmei sale din Felcsút (decorat cu piei de urşi şi tricouri cu numele lui Orbán Viktor), cât şi prin hoteluri luxoase din Budapesta, scrie portalul index.hu.

Sursa: ADEVĂRUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here