fbpx
sâmbătă, martie 2, 2024
spot_img

Champions League se schimbă complet din sezonul următor: cum va arăta noul format

spot_img

Citește Și

Oana Stoicahttp://www.ziarulincomod.ro
Sunt Oana Stoica, jurnalist din 1995. Am colaborat cu ziare și televiziuni locale și regionale, dar am fost și corespondent al posturilor PROTV, Romania TV si PRIMA TV.
- Reclamă -

Din sezonul următor, Champions League se va schimba radical. Aproape tot ceea ce știm acum despre formatul competiției nu va mai fi valabil. Din stagiunea următoare, UEFA va pune în aplicare această schimbare.

Astfel, din sezonul următor se va renunța la formatul actual. Nu vor mai fi 32 de echipe la start (cum se întâmplă acum în faza grupelor), ci 36. Acestea vor fi împărțite în 4 urne de câte 9 echipe, iar fiecare club va avea 8 adversari diferiți. Se va juca sub forma unei ligi, cu un clasament total.

În prima urnă vor fi câștigătoarea Champions League din actualul sezon, alături de 8 echipe cu cel mai bun coeficient UEFA. Tot pe baza coeficientului vor fi stabilite și componentele din celelalte trei urne. Astfel, fiecare echipă va avea de înfruntat câte două echipe din fiecare urnă: 4 meciuri acasă și 4 în deplasare.

- Reclamă -

Primele partide vor fi programate pe 17-19 septembrie 2024 (de marți până joi), iar restul vor avea loc, ca și până acum, marți și miercuri. Prima fază a competiției se va încheia în ianuarie 2025.

Se schimbă și fazele eliminatorii

Cele mai bune 8 echipe din faza grupelor se vor califica în optimile de finală, în timp ce alte 16 echipe vor juca între ele pentru a obține biletele pentru această fază a competiției.

Astfel, play-off-urile pentru optimile Champions League vor fi jucate de ocupantele locurilor 9-24. Câștigătoarele vor merge în optimi, iar învinsele vor fi eliminate din competiție. Același lucru se va întâmpla și cu ocupantele locurilor 25-36.

- Reclamă -

La tragerea la sorți din optimi, primele două echipe din faza grupelor vor fi poziționate în colțuri opuse ale tabloului, în așa fel încât să se poată întâlni abia în finala programată pe 31 mai 2025, la München.

Cum vor fi adăugate noile echipe

Față de formatul actual, numărul de echipe participante va crește de la 36 la 32. Vor fi, așadar, patru echipe în plus. Un loc va fi alocat clubului clasat pe locul 3 în campionatul asociației care se află pe locul 5 în clasamentul coeficienților FIFA. Un alt loc va fi alocat unei campioane din Europa care trebuie să joace calificări. Astfel, vor fi 5 echipe calificate în urma preliminariilor în loc de 4.

Ultimele două vor fi împărțite de asociațiile cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în stagiunea precedentă. Vor ajunge astfel în Champions League și echipele cel mai bine clasate care nu au prins un loc în competiție.

Cum afectează schimbările campioana României?

Schimbarea formatului nu afectează prea mult România. Campioana țării noastre va evolua în primul tur preliminar din Champions League, astfel că va avea o misiune destul de dificilă în încercarea de a ajunge în faza grupelor. Totuși, având în vedere că numărul echipelor calificate prin preliminarii crește de la 4 la 5, se poate spune că șansele ar fi, în teorie, ceva mai mari.

- Reclamă -

Champions League, cea mai importantă competiție inter-cluburi

În acest moment, este în desfășurare ultimul sezon în formatul clasic cu care suntem obișnuiți din Champions League. Cu siguranță va fi mai dificil de înțeles noul format, mai ales în faza grupelor. Dar, până atunci, fanii fotbalului se bucură de spectacolul din Champions League.

Competiția stârnește un interes ridicat din partea fanilor, având în vedere că aici evoluează cele mai tari cluburi din Europa. Acest lucru este evidențiat și de faptul că UEFA încearcă să obțină aproape 5 miliarde de euro din drepturi de televizare începând cu stagiunea următoare.

Meciurile din Champions League sunt mereu prezente și pe site-urile de ponturi pariuri, nu doar datorită faptului că este competiția în care evoluează cele mai tari echipe, ci și grație gradului ridicat de predictibilitate – fără doar și poate, aici jucătorii sunt focusați 100%, astfel că surprizele apar  ceva mai rar decât în campionate.

Competiția a luat naștere în 1955, însă s-a trecut la formatul Champions League din 1992. În prima fază, echipele erau împărțite în două grupe de câte patru. Numărul participantelor a crescut la 16 din sezonul 1994/1995, iar primele două clasate din fiecare grupă se calificau în sferturile de finală. La 24 de echipe s-a ajuns în sezonul 1997/1998, iar formatul pe care îl cunoaștem în prezent, cu 32 de echipe, a fost implementat în 1999.

Premiile din Champions League

  • Câștigătoare: 20 milioane euro
  • Finalistă: 15.5 milioane euro
  • Semifinaliste: 12.5 milioane euro
  • Sferturi de finală: 10.6 milioane euro
  • Optimi: 9.6 milioane euro
  • Victorie în faza grupelor: 2.8 milioane euro
  • Egal în faza grupelor: 930 mii euro
  • Calificare în faza grupelor: 15.6 milioane euro
author avatar
Oana Stoica Jurnalist
Sunt Oana Stoica, jurnalist din 1995. Am colaborat cu ziare și televiziuni locale și regionale, dar am fost și corespondent al posturilor PROTV, Romania TV si PRIMA TV.
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Trei români reținuti în Spania pentru trafic de persoane. Au ținut în sclavie conaționali pe care îi obligau să muncească și apoi le luau...

Trei persoane de origine română, doi bărbați şi o femeie, au fost reținute de poliţiştii din Spania, în urma...
spot_img
Sari la conținut