fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Cifrele „Apocalipsei Gunoaielor” la Ploiești. Mii de ploieșteni, fără contract pentru colectarea deșeurilor. Poliția Locală a dat, în medie, o amendă pe zi în 2021. FOTO-DOCUMENTE

Citește Și

- Reclamă -
*Ploieștiul este un oraș sufocat de gunoaie, iar modul în care s-a derulat contractul de salubritate cu Rosal până în 2020 face obiectul unei anchete a DNA.
*Operatorul de salubritate are probleme mari în respectarea sarcinilor din cele două contracte pe care le are cu Ploieștiul, colectarea de la populație (contract semnat prin intermediul ADI Deșeuri) și curățenie căi publice (contract semnat direct cu municipalitatea), deși, pentru CCP, Primăria plătește toate facturile la zi.
*Cu toate acestea, Ploieștiul este un oraș mizerabil, iar autoritățile pierd în fiecare zi lupta cu gunoaiele abandonate la aproape fiecare colț de stradă.
*De la 1 ianuarie 2021 și până la 4 martie 2021, Poliția Locală a reușit „performanța” să dea, în medie, aproximativ o amendă pe zi celor care aruncă gunoiul pe stradă, în condițiile în care, în zonele centrale, dar mai ales la periferie, se adună munți de mizerie.

Ziarul Incomod a atras atenția, de nenumărate ori, în ultimii ani, asupra problemei gunoaielor care sufocă, la propriu, Ploieștiul. Neregulile cu iz penal din activitatea celor de la Rosal au fost semnalate pe larg de reporterii Incomod, totul culminând cu informația furnizată în premieră cu privire la ancheta DNA care vizează contractul dintre Municipiul Ploiești și Rosal Grup SA derulat în perioada 2017-2020 când primar era Adrian Dobre.

DETALII AICI: DNA a intrat pe fir în afacerea Rosal. “Marea frăție” a gunoaielor din orașul Ploiești

- Reclamă -
Întrebare retorică. Unde duc gunoiul ploieștenii fără contract?

Un alt aspect de-a dreptul șocant care reiese din documentarea efectuată de Ziarul Incomod este numărul incredibil de mare al ploieștenilor care nu sunt prinși în contractul pentru colectarea deșeurilor.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate la cererea reporterilor Incomod, de către ADI Deșeuri, în Ploiești figurau 152.189 de persoane ca fiind „prinse” în contractele de salubritate, conform documentului de mai jos (la data de 31 decembrie 2020).

 - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -

Contractele pentru salubritate se fac în baza declarației pe propria răspundere a titularilor cu privire la numărul de persoane care locuiesc la respectiva adresă.

De exemplu, studenții sau rudele aflate în străinătate, dar care au domiciliul în Ploiești, nu figurează în respectivele contracte.

Primăria Ploiești a transmis, până la 15 martie 2021, 13.896 de comunicări către persoane fizice și alte 1.315 către firme care nu au încheiat contract de salubritate.

În ceea ce privește persoanele fizice, trebuie avute în vedere trei aspecte:

- Reclamă -
  1. Cuantificarea persoanelor care au primit notificări are la bază datele de la Evidența Populației și datele SPFL cu privire la imobilele din Ploiești contopite cu datele transmise de către operatorul Rosal privind situația contractelor. 
  2.  Cei aproape 14.000 de ploieșteni care au primit înștiințări sunt proprietari de imobile care ori n-au contracte pentru gospodărie ori n-au prins toate persoanele care locuiesc la adresele respective în contract.
  3. Datele privind numărul de persoane care locuiesc, la momentul semnării contractului, într-un imobil sunt furnizate, pe propria răspundere, de titularul contractului.
  4. Tot „pe propria răspundere”, Rosal transmite către municipalitate câte contracte are și numărul de persoane care figurează în ele.

În același răspuns pe care l-am primit, Primăria mai specifică faptul că o parte din persoanele notificate au încheiat contracte sau le-au actualizat pe cele existente.

 

 - Ziarul INCOMOD

 

Câți ploieșteni nu sunt prinși în contractele pentru salubritate? Numărul real nu-l știe nimeni. Dar dacă, pe raza orașului, erau nu mai puțin de 1.315 firme fără contracte, numărul gospodăriilor poate fi mult mai mare.

Unde ajunge gunoiul de la gospodăriile și de la firmele fără contracte? Pe stradă sau la marginea orașului, iar dezastrul se vede cu ochiul liber. (Foto: Arhivă)

Cum recuperează municipalitatea banii

Contractele pentru salubritate sunt încheiate de angajații Rosal, care merg, de regulă, cu un reprezentant al Primăriei, din „poartă în poartă”. Cum se explică atunci faptul că avem atât de mulți ploieșteni fără contract?

Ridicarea gunoaielor abandonate e oricum plătită de municipalitate pe contractul de curățenie căi publice (CCP). Primăria Ploiești plătește în locul celor care n-au contracte și aruncă gunoiul pe stradă și o face din bugetul alocat pentru curățenia căilor publice. Buget care a fost majorat substanțial în anii mandatului lui Adrian Dobre.

Așa că, de ce să-și bată capul Rosal șă-i convingă pe oameni să-și încheie contracte?

Este un adevărat cerc vicios din care pierzători au ieșit tot ploieștenii, cei plătitori de taxe și impozite cel puțin. Abia de curând, printr-o hotărâre de Consiliu Local, municipalitatea poate recupera banii de la cei fără contract pentru salubrizare printr-o taxă percepută prin Serviciul Public de Finanțe Locale care se aplică retroactiv: Cine nu are contract este taxat prin intermediul SPFL începând cu luna noiembrie 2019, iar banii ajung la bugetul local.

 

Poliția Locală are o medie de o amendă pe zi anul acesta

Evident, există posibilitatea sancționării celor care sunt prinși că abandonează gunoiul pe spațiul public.

Pentru abandonarea deșeurilor menajere, o persoană fizică poate fi amendată cu o sumă de până la 1.000 de lei, iar pentru deșeuri din construcții, amenda ajunge la 2.000 de lei.

Potrivit datelor solicitate de reporterii Incomod, Poliția Locală Ploiești a dat, în 2021, până la 4 martie, 73 de amenzi. Asta înseamnă o medie de 1,15 amenzi/zi. Valoarea totală a celor 73 de sancțiuni contravenționale a fost de 60.700 lei.

Anul trecut, au fost amendate 899 de persoane fizice și 14 firme, media fiind de aproximativ 2,5 amenzi pe zi.

 - Ziarul INCOMOD

Cum Rosal nu colectează la timp nici măcar de la abonații pe care îi are (vezi problemele raportate în tot județul în ultima vreme), iar Poliția Locală este depășită total de invazia deșeurilor pe spațiul public, nu e deloc de mirare că Ploieștiul trece printr-o adevărată apocalipsă a gunoaielor…

Propunere pentru Ploiești

Unele orașe au declarat război celor care abandonează deșeuri pe spațiul public. De exemplu, la Constanța, a fost semnat un protocol între Primărie și Garda de Mediu prin care polițiștii locali în colaborare cu comisarii de mediu derulează zilnic acțiuni comune de identificare și depistare a persoanelor care poluează mediul înconjurător prin depozitarea necontrolată a deșeurilor de orice fel în zone care sunt cunoscute că au devenit focare de infecție și nu numai.

Persoanele surprinse riscă amenzi de 30.000 de lei și măsura complementară a confiscării autovehiculului folosit pentru săvârșirea contravenției, în conformitate cu Hotărârea de Guvern 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României.

În acest moment, la Ploiești, amenzile sunt mai mici, iar confiscarea mașinilor nu este prevăzută (pentru cazurile abandonării de deșeuri în zonele de periferie). Printr-o hotărâre a Consiliului Local, se pot confisca doar căruțele, a căror circulație pe drumurile publice din Ploiești este oricum interzisă. 

Concluzie

Munții de gunoaie din Ploiești și de la periferia orașului sunt rezultatul unor situații strâns legate între ele.

Este clar că operatorul Rosal nu-și îndeplinește atribuțiile, nici pe colectarea deșeurilor de la abonați, nici pe contractul pentru curățenie căi publice.

De asemenea, așa cum reiese din documentarea noastră, un număr semnificativ de gosodării și firme din Ploiești nu au nici acum contracte pentru ridicarea gunoiului, iar ușurința cu care unii dintre ploieșteni (cu contract sau fără) aruncă mizeria la marginea străzii face dovada unei lipse de educație și respect pentru ceilalți uluitoare.

Din păcate, prea puțini dintre cei care aruncă gunoiul pe stradă sunt prinși. Cum am văzut, Poliția Locală are, în 2021, câteva zeci de amenzi date, în condițiile în care deșeurile de tot felul sunt transportate prin oraș cu căruța și chiar cu mașina și abandonate la rampele blocurilor sau, pur și simplu, la marginea străzii.

Este realitatea Ploieștiului în care trăim și, până nu vor fi reglementate toate problemele, începând cu operatorul de salubritate și terminând cu cetățenii certați cu bunul simț, vom rămâne înconjurați de gunoaie.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut