Deși au trecut, deja, două luni de la alegerile locale, iar Consiliile Locale s-au constituit, conform legii, în termenul stabilit, negocierile privind stabilirea viceprimarilor se pare că tot nu s-au încheiat. În mai multe localități, aceștia nu au fost stabiliți nici acum.

Pe lista localităților care nu au nici acum viceprimar se află cinci comune din Prahova. Este vorba, de exemplu, despre Albești-Paleologu, singura dintre ele unde a fost ales un primar nou, liberalul Marian Panait. Partidul său a obținut și aproape 32,58% din voturile pentru CL, dar destul de bine s-au descurcat, aici, și PSD și ALDE, care împreună au luat aproape 40% din voturi, la Consiliul Local.

Celelalte comune aflate în această situație sunt Gornet Cricov (primar Ion Călin), Gheorghe Tirifon (Gura Vitioarei), Lipănești (Robert Nica) și Mihail Neacșu (Scorțeni), toate câștigate de liberali.

La Gornet, partidul care a dat primarul are peste 52% din voturi la Consiliul Local, unde PSD a scos un scor de aproape 29%, în timp ce, la Gura Vitioarei, cele două formațiuni politice au fost aproape la egalitate, 39% contra  36%, scorul fiind tot în favoarea liberalilor, care au câștigat și Primăria.

Și mai mică a fost diferența, după vor, între PNL și PSD, și la Lipănești, unde partidul primarului Robert Nica a obținut, la Consiliul Local, al doilea procent, 40,2%, față de 41,86 pentru PSD.

În comuna Scorțeni, PNL-ul care a dat primarul a obținut, la CL, 32% din voturi, PSD – 22%, iar pe al treilea loc s-a clasat Partidul Ecologist Român, cu 14,2%.

Potrivit Legii 215/2001 a administrației publice locale, comunele au un primar și un viceprimar. El este ales cu votul majorităţii consilierilor locali în funcţie, din rândul membrilor CL.

Legea nu prevede un termen până la care viceprimarul trebuie ales, iar în țară au existat cazuri în care localitățile au funcționat vreme bună cu acest post vacant, după ce fie partidele nu au căzut la înțelegere, fie administrația locală nu și-a permis să plătească indemnizația acestuia. Rolul său este, însă, unul deosebit de important, viceprimarul fiind, conform legii, subordonat primarului, dar şi înlocuitorul de drept al acestuia, care îi poate delega atribuţiile sale.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here