Foto cu caracter ilustrativ

O tânără în vârstă de 28 de ani din comuna prahoveană Ariceștii Rahtivani, însărcinată în nouă luni, a murit miercuri 15 ianuarie, acasă, în condiții suspecte. Femeia și-a dat ultima suflare în brațele soțului. Abia se întorsese de la maternitate unde medicul curant o asigurase că sarcina evoluează bine, dar că mai are de așteptat câteva zile până ce va naște. Poliția Prahova face cercetări pentru ucidere din culpă.

Mihaela Țoagă (28 de ani) era la prima sarcină și nu era cunoscută cu afecțiuni medicale cronice. Tânăra a respectat indicațiile medicului de familie, care a urmărit-o în perioada sarcinii, dar și pe cele ale medicului specialist din cadrul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești (SOG) care și urma să o asiste la naștere.

Mihaela a mers la un control de rutină la maternitatea din Ploiești în data de 30 decembrie, iar medicul a chemat-o și pe 15 ianuarie, zi în care a fost din nou trimisă acasă cu precizarea să revină în data de 23 ianuarie când obstetricianul a apreciat că este posibil să înceapă travaliul. 

”Medicul de familie a monitorizat-o permanent, niciun fel de problemă, sarcină normală. A fost la maternitate miercuri dimineața, iar medicii i-au spus că mai are până să nască. A ajuns acasă și aia a fost. Probabil că medicul de la spital a observat că nu sunt semne de naștere iminentă și au trimis-o acasă. Acum fata este la Serviciul de Medicină Legală unde se va face necropsia. Deocamdată nu știm cauza morții”, a declarat pentru ziarul ”Adevărul” Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceștii Rahtivani.

Potrivit unor apropiați ai familiei Țoagă, Mihaela a fost în ziua fatidică la spital împreună cu soțul său. Au ajuns împreună acasă în jurul orelor 14.00, iar femeia nu a dat niciun semn că s-ar simți rău. Spre seară și-a rugat soțul să îi facă masaj la spate pentru că acuza dureri, dar au pus totul pe seama sarcinii avansate. A fost ultima rugămite adresată bărbatului ei. Femeia s-a prăbușit și nu a mai dat niciun semn de viață. Deși a fost solicitat ajutorul Serviciului de Ambulanță, intervenția medicului a fost în zadar. Acesta a constatat atât decesul femeii cât și al copilului nenăscut. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală din Ploiești pentru efectuarea necropsiei. Conform procedurilor, legiștii trebuie să aștepte 24 de ore de la înregistrarea decesului pentru a începe analiza cadavrului.

Decesul tinerei din Ariceștii Rahtivani este considerat suspect, astfel că în cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, ancheta fiind coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești. 

”Ieri, 15 ianuarie a.c., în jurul orelor 21:40 am fost sesizați de către dispeceratul Ambulanței Prahova cu privire la faptul că, în localitatea Ariceștii Rahtivani este o persoană decedată. La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare, ocazie cu care s-a constatat că o tânără în vârstă de 28 de ani, care prezenta urme vizibile de sarcină, a fost declarată decedată de echipajul Serviciului de Ambulanță Prahova. Trupul neînsuflețit al persoanei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Ploiești în vederea efectuării necropsiei. În cauză a fost deschis un dosar penal în care, la acest moment, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, se arată într-un comunicat al Poliției Prahova.

Surse judiciare au precizat că ancheta vizează inclusiv serviciile medicale primite de Mihaela Țoagă în maternitatea ploieșteană tocmai pentru a se stabili dacă la mijloc este vorba despre o culpă medială care să fi provocat moartea femeii.

Călin Boeru, directorul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești, nu a răspuns solicitărilor ziarului ”Adevărul” cu privire la decesul tinerei, pacientă a unității medicale.

Maternitatea din Ploiești nu este nici pe departe pentru prima dată implicată într-un astfel de scandal. În noiembrie 2014, o femeie a născut într-un taxi, pe marginea DN1, după ce medicii de la Maternitatea Ploiești ar fi refuzat să o interneze. La sfatul unei asistente, a luat un taxi sperând că va ajunge la un spital din București unde să poată aduce pe lume copilul. N-a mai apucat. A născut, asistată de taximetrist, pe marginea drumului, în localitatea Ciolpani, un băiețel care a și murit la scurt timp. Conducerea Maternității a fost demisă după această tragedie, la decizia ministrului Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu. Călin Boeru, medicul demis atunci de Bănicioiu, ocupă din nou aceeași funcție de conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here