La data de 08.02.2017 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor SICRA ALEXANDRU, PREDA CONSTANTIN, MĂGUREANU LUCIAN IONUȚ şi OCHEȘOIU GICU pentru săvârşirea  infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi fraudă informatică.

Vezi aici imagini!

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 6 – 7 februarie a.c., inculpaţii au manipulat fraudulos mai multe terminale ATM amplasate pe raza judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, folosind instrumente de plată electronică nenominale, preplătite, emise de instituţii financiare din Spania.

În fapt s-a reţinut că la data de 06.02.2017, orele 18.27, sistemul informatic centralizat al unei unităţi bancare de pe raza municipiului Ploiești a înregistrat efectuarea unei retrageri de numerar de la ATM-ul băncii  în sumă de 2000 lei.La aceiași dată, tot pe raza mun. Ploiești și la ATM-uri aparținând aceleiaşi unităţi bancare, au mai fost înregistrate alte 5 operațiuni de retragere numerar  a câte 2000 lei fiecare.

Suspiciunile de fraudă s-au fundamentat pe faptul că deși sistemul informatic al băncii a înregistrat tranzacțiile cu status eșuate, în fapt sumele au fost retrase din automatele bancare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că acelaşi tip de incidente s-au înregistrat şi pe raza municipiului Tîrgoviște, la mai multe a ATM-uri aparţinând aceleiaşi unităţi bancare.

Astfel, la data de 07.02.2017, în jurul orelor 16.00  procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au organizat o acțiune de supraveghere a ATM-urilor unităţii bancare, ocazie cu care au fost depistați  în zona unui ATM  amplasat în municipiul Tîrgoviște, inculpaţii SICRA ALEXANDRU, PREDA CONSTANTIN și MĂGUREANU LUCIAN IONUȚ, care utilizau pentru deplasare un autoturism înmatriculat în Spania.

Cu ocazia efectuării controlului corporal asupra acestora și asupra autoturismului au fost găsite mai multe carduri bancare, emise de o bancă din Spania înscris cu coduri PIN, suma de aproximativ 20.000 lei  și telefoane mobile.

În continuare, efectuându-se investigații s-a constatat că inculpaţii erau cazaţi într-o unitate hotelieră de pe raza  municipiului Târgovişte.

După verificările efectuate, s-a constatat că, împreună cu cei trei inculpaţi, în hotel mai erau cazaţi încă doi suspecţi în cauză precum și inculpatul OCHEȘOIU GICU, care după ce a fost legitimat, a aruncat un card avut asupra sa în vederea unei eventuale exonerări a răspunderii penale.

La data de 08.02.2017  Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Sicra Alexandru, Preda Constantin, Măgureanu Lucian Ionuț şi Ocheșoiu Gicu pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: Comunicat DIICOT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here