fbpx
marți, octombrie 3, 2023
24.9 C
Ploiești
spot_img

Ciobanul din Telega mutilat de urs, daune de 100.000 de lei de la Ministerul Mediului. Două instanțe i-au dat dreptate

Citește Și

- Reclamă -

Ministerul Mediului a fost obligat să plătească daune morale în valoare de 100.000 de lei unui bărbat din comuna prahoveană Telega, desfigurat de urs, în timpul unui atac petrecut la o stână, în toamna anului 2021.

Tribunalul Prahova a respins, miercuri 31 mai 2023, apelul declarat de Ministerul Mediului la sentința Judecătoriei Câmpina care a stabilit ca prahoveanul mutilat de urs să fie despăgubit cu 100.000 de lei. Acesta ceruse despăgubiri de 200.000 de lei.

- Reclamă -

Fiind vorba despre un proces civil, Ministerul Mediului are dreptu să facă și recurs în termen de 30 de zile de la decizia Tribunalului. Recursul, dacă va fi declarat, se va judeca la Curtea de Apel Ploiești.

Atacul în urma căruia prahoveanul de 60 de ani a fost grav rănit de urs s-a petrecut în data de 25.09.2021, la marginea unei păduri din comuna prahoveană Telega. Bărbatul a fost grav rănit în zona capului, la gât și pe spate, fiind de-a dreptul desfigurat de colții și ghearele animalului sălbatic.

După atac, omul a fost transportat la spitalul din Câmpina și ulterior la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde a fost diagnosticat cu multiple fracturi ale oaselor craniului și feței, plagă deschisă cu localizări multiple ale obrazului și regiunii temporo-mandibulare; leziuni superficiale multiple ale capului; fractura a planșeului orbitei.

- Reclamă -

Ciobanul a explicat medicilor că, dacă animalul nu l-ar fi abandonat, probabil consecințele ar fi fost mult mai grave sau chiar fatale.

Bărbatul a avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale în timpul cărora medicii au încercat să-i refacă fața ca pe un puzzle (repunere în poziția anatomică a fragmentelor de os, imobilizarea cu plăcuțe de titan și șuruburi de titan). Evident rănile chiar vindecate au lăsat urme adânci, omul fiind acum aproape desfigurat, cu probleme de vedere, cu memoria afectată, dar a rămas și cu sechele psihice.

Victima, Gheorghe B., a chemat în judecată două entități pe care le consideră responsabile pentru situația dramatică în care se află acum, Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Câmpina și Ministerul Mediului.

Procesul s-a judecat pe rolul Judecătoriei Câmpina, instanță care a decis că AJVPS este lipsită de calitate procesuala pasivă și nu poate fi trasă la răspundere întrucât nu această instituție este responsabilă de atacul urșilor.

- Reclamă -

 Ministerul Mediului a încercat să scape de răspundere, aruncând vina asupra asociației vânătorilor și pescarilor, dar și asupra victimei care nu a evitat, deși putea, să ajungă într-o zonă despre care se știa că este frecventată de animale sălbatice.

Judecătorii câmpineni nu au dat dreptate reprezentanților ministerului, arătând că legea este clară, ”fauna cinegetică constituie bun public, administrat de stat”, iar o asociație privată așa cum este AJVPS are numai obligații de protecție și conservare a acestui bun public, prin măsuri cum ar fi paza împotriva braconajului și ocrotirea faunei de interes cinegetic.

Ce a decis instanța

Deși ciobanul atacat de urs a cerut daune morale în valoare de 200.000 de lei, judecătorii au acceptat să acorde doar jumătate din această sumă, Ministerul Mediului fiind instituția care va trebui să plătească, dacă decizia va rămâne definitivă după judecarea recursului.

”Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale și 1.000 de lei cu titlu de daune materiale. Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat și taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Bătrână lovită de mașină în timp ce traversa DN 1

O bătrână a ajuns la spital după ce a fost lovită de o mașină în timp ce traversa DN...