Fostul primar al orașului Băicoi, Ciprian Stătescu, vrea să fie din nou edil, după ce și-a pierdut mandatul pentru că a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare! Contactat de reporterii ziarului Incomod, Stătescu a confirmat informația și spune că s-a consultat cu avocații săi și condamnarea nu-l împiedică să candideze din nou. Cu toate acestea, la ora actuală, Stătescu mai este urmărit penal într-un alt dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, după ce în vara anului trecut au fost efectuate percheziții în primărie, iar Stătescu a fost dus cu mandat la audieri.

Ziarul Incomod a mai scris de-a lungul timpului despre “afacerile” lui Ciprian Stătescu din Băicoi, care devenise un “baron local” al zonei. Unul din primele subiecte care a atras atenția jurnaliștilor a fost acela că atunci când Stătescu era primar se cunoștea dinainte câștigătorul unei licitații pentru achiziționarea de camere de supraveghere.

Surse din administrația locală a orașului Băicoi au declarat la momentul respectiv pentru ziarul Incomod faptul că în cărți se afla deja câștigătorul licitației pentru camerele de supraveghere. Aceleași surse susțineau că licitația nu avusese loc încă, iar câștigătorul fusese deja anunțat.

Cum împărțea Stătescu contracte rudelor și apropiaților

În Băicoi era de notorietate faptul că Stătescu împărțea contracte cu dedicație apropiaților și rudelor sale. Unul din exemplele de astfel de contract este cel prin care s-a ales o societate care să transporte elevii Grupului Școlar „Constantin Cantacuzino” către unitatea de învățământ. Contractul s-a încheiat în luna august a anului 2012, cu o lună înainte ca directorul unității de învățământ, prof. Maria Ancuța Popescu, să plece din funcție. La vremea respectivă, în Băicoi, era de notorietate relația apropiată dintre primarul Stătescu și directoarea școlii. De altfel, contractul a fost atribuit societății SC STAMI CONS SRL, administrată de Maria Stătescu, nimeni alta decât mama celui care acum vrea să conducă din nou primăria. În plus, conform anexei la contract, distanța parcursă de microbuze era de 15 km, însă, în realitate acea distanță nu depășește 3 km. Costul era de 5,5 lei/km, fără TVA, astfel că mama primarului factura zilnic, cu patru mașini, 330 lei fără TVA.

Un alt contract care ne-a fost adus în atenție este cel prin care primăria i-a dat spre închiriere surorii primarului, Elena Stătescu, un teren în suprafață de 92 mp, alipit blocurilor de pe strada Republicii, pentru desfășurarea de activități comerciale. Termenul de închiriere era de 10 ani, iar prețul a fost stabilit la 92 euro/lună, adică 1 euro/mp. În contractul respectiv este specificat că acest teren aparține domeniului privat al orașului Băicoi, nefiind permisă astfel închirierea către o altă persoană, lucru confirmat ulterior de Prefectura Prahova. În plus, hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat această închiriere a fost dată în 2008, însă, sora edilului a depus de abia doi ani mai târziu, în 2010, cerere pentru a închiria acest teren.

Și fostul viceprimar, Silviu Fenic, a beneficiat de contracte cu primăria, prin societatea SC MATERLEC COM SRL, unde este unic acționar. Primăria condusă pe atunci de Stătescu i-a atribuit acestei societăți un contract de furnizare materiale de construcție și componente electrice, pentru Grupul Școlar „Constantin Cantacuzino”, valoarea contractului fiind de 124.000 lei, plus 29.760 lei TVA. Întrucât Silviu Fenic era la momentul respectiv atât viceprimar, cât și membru în consiliul de administrație al unității de învățământ, Prefectura Prahova menționează într-un document că Silviu Fenic a intrat astfel în incompatibilitate.

Ciprian Stătescu își numea apropiații în funcții-cheie

Prin dispoziția lui Stătescu, șef serviciu la Poliția Comunitară a fost numit în 2008 Cristinel Patulea. Un an mai târziu, raportul acestuia de muncă a încetat, însă, Stătescu a găsit o cale de a-l păstra pe Patulea la Poliția Comunitară. Între Poliția Comunitară și societatea SC Compania de Securitate BERETA SA a fost încheiat un contract de consultanță privind coordonarea activității de pază și ordine socială, Patulea fiind cel care reprezenta societatea în relația cu primăria. Însă, Prefectura Prahova menționează: „contractul a fost atribuit fără adoptarea unei hotărâri de către Consiliul local și în afara unei proceduri aprobate”.

O altă persoană numită de Stătescu în funcție publică este sora sa, Elena Stătescu, pe care a pus-o șefă a Gospodăriei Comunale de pe lângă Primăria Orașului Băicoi. O parte din angajații acestui serviciu au trimis o informare către Prefectura Prahova, către senatorul Georgică Severin, către deputatul Grațiela Gavrilescu, Poliției Prahova – Direcția Anti-fraudă, Curții de Conturi și Direcției Generale a Finanțelor Publice prin care aduc în atenție mai multe nereguli din cadrul serviciului.

Oamenii spuneau la acel moment că de când a venit la conducere Elena Stătescu activitatea este coordonată de fapt de consilierul primarului Stătescu, Viorel Duță, și că sunt obligați „să inventeze lucrări pentru a face bonuri de consum pe anii din urmă, astfel apar consumate doar în acte tone de combustibili, materiale de tot felul luate de la magazinul sorei fostului viceprimar Silviu Fenic”. În plus, oamenii spuneau că sunt puși să muncească pe proprietățile primarului Ciprian Stătescu, iar dacă refuză acest lucru, sunt amenințați că vor fi concediați.

Vezi aici documentele care atestă informațiile de mai sus!

Astfel de contracte l-au făcut pe Stătescu să își piardă mandatul, după ce a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese. Ciprian Stătescu a fost trimis în judecată pentru că în calitate de primar al oraşului Băicoi a încheiat contractul prin care i-a închiriat surorii sale terenul de pe strada Republicii de care aminteam mai sus. Procurorii l-au mai acuzat că, tot în calitatea de primar, în perioada 18 martie 2011 – 21 noiembrie 2013, Gheorghe Ciprian Stătescu a îndeplinit 45 de acte materiale (contracte de achiziţii şi note comandă), prin care s-a realizat un folos material în cuantum de 2.462.664 lei, în patrimoniul unei firme cu care primarul s-a aflat în ultimii cinci ani în raporturi comerciale (derulate prin intermediul unei alte firme, al cărei unic asociat este, societate comercială care a realizat un beneficiu în valoare de 1.707.572 lei).

De asemenea, procurorii mai spun că la data de 11 aprilie 2011, în calitate de reprezentant al oraşului Băicoi, Gheorghe Ciprian Stătescu a încheiat un contract cu o altă firmă, cu care în ultimii cinci ani s-a aflat în raporturi comerciale, prin intermediul societăţii comerciale ‘MS 2200’ SRL, al cărei asociat unic este (administrată de drept o perioadă de sora sa şi, ulterior, de mama sa), în urma căreia persoana juridică a beneficiat de un folos material în cuantum de 35.994 lei.

Totodată, în cursul lunii februarie 2012, Gheorghe Ciprian Stătescu ar fi încheiat alte trei contracte de achiziţie publică cu firma mai sus menţionată, pentru care societatea comercială a beneficiat de un folos material în cuantum de 189.111 lei.

Problemele cu legea nu se termină aici

Chiar și în prezent, Ciprian Stătescu este sub urmărire penală într-un alt dosar, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. În luna august a anului trecut, procurorii alături de polițiști ai Serviciului de Investigații a Criminalității Economice au descins în sediul primăriei Băicoi care încă mai era condusă de Stătescu și au ridicat documente. Tot atunci, Stătescu a fost dus cu mandat la audieri.

Prefectul Prahovei a semnat pe data de 22 noiembrie ordinul de încetare de drept a mandatului lui Ciprian Stătescu la primăria orașului Băicoi, ca urmare a condamnării. De atunci atribuțiile de primar au fost preluate de vicele Marius Constantin, urmând ca pe 11 iunie anul acesta să aibă loc alegeri anticipate. Dar iată că Stătescu vrea să se întoarcă la primăria Băicoi și a confirmat că va candida pentru un nou mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here