Ciprian Stătescu, primarul din Băicoi, declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, împarte contracte avantajoase cu primăria rudelor și apropiaților săi. La baza acestei informații stă un set de documente puse la dispoziția redacției noastre de mai mulți aleși locali din orașul Băicoi: fostul viceprimar, actualmente consilier local, Marius Constantin, Marius Mărăcineanu, Marius Nistorescu și Iacob Gheorghe care, de altfel, au și sesizat instituțiile statului cu privire la aceste aspecte.
Unul din exemplele de „contracte cu dedicație” este cel prin care s-a ales o societate care să transporte elevii Grupului Școlar „Constantin Cantacuzino” către unitatea de învățământ. Contractul s-a încheiat în luna august a anului 2012, cu o lună înainte ca directorul unității de învățământ, prof. Maria Ancuța Popescu, să plece din funcție. La vremea respectivă, în Băicoi, era de notorietate relația apropiată dintre primarul Stătescu și directoarea școlii. De altfel, contractul a fost atribuit societății SC STAMI CONS SRL, administrată de Maria Stătescu, nimeni alta decât mama primarului. În plus, conform anexei la contract, distanța parcursă de microbuze este de 15 km, însă, actualul viceprimar spune în realitate acea distanță nu depășește 3 km. Costul este de 5,5 lei/km, fără TVA, astfel că mama primarului facturează zilnic, cu patru mașini, 330 lei fără TVA.
Un alt contract care ne-a fost adus în atenție este cel prin care primăria i-a dat spre închiriere surorii primarului, Elena Stătescu, un teren în suprafață de 92 mp, alipit blocurilor de pe strada Republicii, pentru desfășurarea de activități comerciale. Termenul de închiriere este de 10 ani, iar prețul a fost stabilit la 92 euro/lună, adică 1 euro/mp. În contractul respectiv este specificat că acest teren aparține domeniului privat al orașului Băicoi, nefiind permisă astfel închirierea către o altă persoană, lucru confirmat ulterior de Prefectura Prahova. În plus, hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat această închiriere a fost dată în 2008, însă, sora edilului a depus de abia doi ani mai târziu, în 2010, cerere pentru a închiria acest teren.
Și fostul viceprimar, Silviu Fenic, a beneficiat de contracte cu primăria, prin societatea SC MATERLEC COM SRL, unde este unic acționar. Primăria i-a atribuit acestei societăți un contract de furnizare materiale de construcție și componente electrice, pentru Grupul Școlar „Constantin Cantacuzino”, valoarea contractului fiind de 124.000 lei, plus 29.760 lei TVA. Întrucât Silviu Fenic era la momentul respectiv atât viceprimar, cât și membru în consiliul de administrație al unității de învățământ, Prefectura Prahova menționează într-un document că Silviu Fenic a intrat astfel în incompatibilitate.
Ciprian Stătescu își numește apropiații în funcții-cheie
Prin dispoziția primarului, șef serviciu la Poliția Comunitară a fost numit în 2008 Cristinel Patulea. Un an mai târziu, raportul acestuia de muncă a încetat, însă, Stătescu a găsit o cale de a-l păstra pe Patulea la Poliția Comunitară. Între Poliția Comunitară și societatea SC Compania de Securitate BERETA SA a fost încheiat un contract de consultanță privind coordonarea activității de pază și ordine socială, Patulea fiind cel care reprezenta societatea în relația cu primăria. Însă, Prefectura Prahova menționează: „contractul a fost atribuit fără adoptarea unei hotărâri de către Consiliul local și în afara unei proceduri aprobate”.
O altă persoană numită de Stătescu în funcție publică este sora sa, Elena Stătescu, care este șefa Gospodăriei Comunale de pe lângă Primăria Orașului Băicoi. O parte din angajații acestui serviciu au trimis o informare către Prefectura Prahova, către senatorul Georgică Severin, către deputatul Grațiela Gavrilescu, Poliției Prahova – Direcția Anti-fraudă, Curții de Conturi și Direcției Generale a Finanțelor Publice prin care aduc în atenție mai multe nereguli din cadrul serviciului.
Oamenii spun că de când a venit la conducere Elena Stătescu activitatea este coordonată de fapt de consilierul primarului, Viorel Duță, și că sunt obligați „să inventeze lucrări pentru a face bonuri de consum pe anii din urmă, astfel apar consumate doar în acte tone de combustibili, materiale de tot felul luate de la magazinul sorei fostului viceprimar Silviu Fenic”. În plus, oamenii spun că sunt puși să muncească pe proprietățile primarului Ciprian Stătescu, iar dacă refuză acest lucru, sunt amenințați că vor fi concediați.
Marius Constantin, consilier local, spune că multe dintre proiectele din care Ciprian Stătescu are de câștigat nici măcar nu trec prin ordinea de zi a Consiliului Local, sau sunt mascate în rectificări bugetare, fiind băgate „la grămadă”.
„Am descoperit toate aceste lucruri pentru care am adunat documente doveditoare. Am văzut cum se fură banii din bugetul local, am descoperit contracte cu diverse persoane care niciodată n-au trecut prin Consiliul Local pentru aprobare, am descoperit cum Stătescu împreună cu acoliții săi fac afaceri dubioase cu Primăria și am sesizat forurile superioare pentru luarea de măsuri: Prefectura Prahova și pe procurorul general al României”, a declarat viceprimarul, Marius Constantin.
Mai jos vă prezentăm documentele care stau la baza acestor informații:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here