Contractul de delegare și concesionare a serviciului de termoficare al orașului Ploiești expiră în luna mai a anului 2022, astfel că autoritățile publice trebuie să demareze încă de acum procedura de scoatere la licitație pentru contractarea unui nou operator.

Pentru o monitorizare mai eficientă a prestării serviciului în baza viitorului contract, autoritățile au decis înființarea unei asociații intercomunitare de utilități publice între Consiliului Județean Prahova și municipiul Ploiești. Astfel, consilierii județeni au votat luni, 31 mai, asocierea cu municipiul Ploiești și constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de producere, transport, distribuție și furnizare de energie termică în sistem centralizat „Termo Prahova”.

Proiectul nu a trecut, însă, fără discuții între consilierii județeni, termoficarea fiind un subiect sensibil, cu atât mai mult cu cât peste un an va expira contractul cu Veolia, iar până la acea dată trebuie finalizată o nouă licitație și semnarea unui nou contract, care să țină cont de modificările aduse recent legislației. Așa cum a reamintit și consilierul județean Emil Calotă în timpul ședinței, la data de 1 aprilie 2022 va intra în vigoare, după trei amânări succesive, legea venitului minim de inserție, lege care reglementează acordarea subvențiilor la energia termică. Aceasta lege va aduce modificări consistente la sistemul de subvenționare, dar și la cel de tarifare a energiei termice.

De asemenea, tot în acea perioadă, va expira și valabilitatea derogării acordate de Uniunea Europeană privind gradul de poluare produs de termocentrala de la Brazi, motiv pentru care un nou contract de concesiune trebuie să acorde o atenție sporită investițiilor care să reducă emisiile de dioxid de carbon de la termocentrală.

În timpul ședinței au fost mai multe discuții cu privire la textul proiectului, iar consilierul județean Emil Calotă a propus mai multe amendamente prin care solicita renunțarea la anumite paragrafe din textul hotărârii. Practic, Calotă a propus să se renunțe la elaborarea unei noi strategii de dezvoltare a serviciului, a unui nou caiet de sarcini și a unui nou regulament al serviciului, susținând că acestea există deja și că astfel s-ar reduce timpul până la contractarea unui nou operator.

Ceilalți consilieri județeni, însă, au apreciat că fiind vorba despre un nou contract și o nouă licitație se impune întocmirea unui nou caiet de sarcini, iar cu privire la strategia de dezvoltare a serviciului s-a aprobat amendamentul consilierului județean Eugen Ionică prin care la elaborarea noii strategii se va ține cont de strategiile deja aprobate de Consiliul Județean la ședințele anterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here