Este cod roșu de avalanșă în Munții Bucegi, cu precădere în zona înaltă, la peste 1800 de metri, unde codul este la nivelul 4 din 5, anunță meteorologii. Și Salvamont Prahova a anunțat că este risc maxim de avalanșă în tot abruptul prahovean, fiind anunțată vreme rea cu vizibilitate mică până la finalul săptămânii. 

“Stratul de zăpadă depus în ultimele 24 de ore, împreună cu cel depus în zilele anterioare, este însemnat. În următoarele 24 de ore se vor mai adăuga 15-20 cm de zăpadă proaspătă, formând astfel un strat cu instabilitate ridicată, depus peste stratul vechi, consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile vor fi mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă nou căzut va atinge 30-40 cm, acesta fiind depus peste stratul vechi, consolidat și în mare parte înghețat. Acest strat poate aluneca peste cel vechi, îndeosebi la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii”, au explicat meteorologii.

Joi dimineață stratul de zăpadă în zona Sinaia-Predeal este de aproximativ 70 de centimetri, iar la Vârful Omu ajunge la 160 de centimetri, spune ANM.

Traseele montane din abruptul prahovean sunt închise pe timpul iernii.

Și pentru Făgăraș este emisă o alertă nivel 4 (risc mare) pentru altitudinile sub 1800 de metri și de nivel 5 (risc foarte mare), valabilă la altitudini mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here