Distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să dea compensaţii financiare clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate. 

În Prahova, de exemplu, întreruperile scurte de curent sunt frecvente, mai ales vara.

Potrivit ANRE, operatorii de distribuţie vor trebuie să dea compensaţii cuprinse între 5 lei şi 300 de lei tuturor utilizatorilor afectaţi, în funcţie de numărul de întreruperi.

Noile măsuri se referă la întreruperile scurte, între 3 secunde şi 3 minute, în categoria celor pentru care operatorii de distribuţie sunt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

“Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel:

– înaltă tensiune: 300 lei pentru peste 10 întreruperi pe an

– medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână

– joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna”, arată ANRE.

Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor, precizează ANRE.

“Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuţie are obligaţia de a acorda utilizatorilor următoarele compensaţii:

– pentru persoane juridice: 270 lei la 110kV, respectiv 130 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare

– pentru persoane fizice: 270 lei la 110kV, respectiv 70 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare”, arată ANRE.

Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here