Situație disperată în comuna Dumbrăvești din Prahova acolo unde Primăria se luptă de șase ani în instanțe cu un român în vârstă de 76 de ani, stabilit în Lausanne, care revendică nu mai puțin de 400 de hectare de teren, adică suprafața a două sate din localitate.

Autoritățile locale au refuzat să dea curs solicitării și îl acuză acum pe respectivul individ care se declară urmaș al foștilor proprietari de fals intelectual, uz de fals și fals în declarații. Din cauza proceselor complexe și de lungă durată, Primăria Dumbrăvești a fost nevoită să aloce de la bugetul local sume importante de bani pe contracte cu o casă de avocatură care să reprezinte instituția în instanță. Acest demers a atras atenția Curții de Conturi care verifică acum oportunitatea contractelor de asistență juridică.

Valentin State, primarul comunei Dumbrăvești, susține că știe că primăria pe care o conduce se află pe lista neagră a Curții de Conturi, alături de alte câteva localități din Prahova, tocmai din cauza acestor contracte de asistență juridică, dar spune că ajutorul unui avocat cu experiență era absolut necesar pentru a nu pierde procesul și implicit terenul revendicat.

“Cel mai costisitor proces în care suntem implicați este cel cu familia Balș din Elveția. Este un litigiu pe fond funciar care durează din 2010. Ion Balș revendică 400 de hectare de teren arabili și pădure în Dumbrăvești. Este o suprafață enormă, cât două sate, pentru că întreaga comună are o suprafață totală de aproximativ 3000 de hectare. Sunt două dosare în instanță, dar acum sunt suspendate pentru că noi am descoperit că sunt probleme legate de modalitatea în care Ion Balș a obținut pașaportul românesc. Până nu se rezolvă acest lucru, procesele nu vor fi reluate. Noi am făcut reclamație la București și așteptăm rezultatul, ” a declarat Valentin State.

În realitate chiar instanța Judecătoriei Ploiești, pe rolul căreia se afla litigiul civil dintre Ion Balș și autoritățile din Dumbrăvești, a fost cea care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureșști în vederea verificării actului de identitate.

“ Având în vedere adresa nr. 1890175/10 emisă de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Paşapoarte, instanţa urmează a dispune sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în vederea verificării dacă sunt sau nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, în legătură cu modul de obţinere şi utilizare a paşaportului nr.12819181 eliberat în data de 02 martie 2007 pe numele reclamantului Balş Ion” conform portalului instanțelor de judecată. În urma acestei situații, judecarea cauzei privind retrocedarea terenului a fost suspendată încă din vara anului 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here