Adrian Nicolae Mincu, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Direcției Naționale Anticorupție serviciul teritorial Oradea, fiind acuzat de luare de mită. În același dosar a fost reținută și persoana care este acuzată că dat mita, mai exact un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Asociația Salcâmul Ciumești, din Satu Mare.

Anchetatorii susțin că Dindelegan Claudiu Alexandru Călin, pădurarul în cauză, i-a achitat consilierului ploieștean cazarea la un hotel în valoare de 2.250 lei. DNA susține într-un comunicat remis presei că mita a fost dată cu ocazia unui control efectuat de Adrian Mincu la Ocolul unde activa pădurarul, la solicitarea unei unități de Parchet, în cadrul unei cauze penale.

Redăm mai jos integral comunicatul remis de DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 iulie 2022, a inculpaților:

MINCU ADRIAN NICOLAE, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,

DINDELEGAN CLAUDIU ALEXANDRU CĂLIN, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Asociația “Salcâmul” Ciumești, județul Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie – aprilie 2022, inculpatul Dindelegan Claudiu Alexandru Călin, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis și ar fi remis inculpatului Mincu Adrian Nicolae foloase necuvenite constând în achitarea unor servicii de cazare la o unitate hotelieră, în valoare de 2.250 lei.

Foloasele respective ar fi fost primite de inculpatul Mincu Adrian Nicolae, în contextul efectuării unui control la Ocolul Silvic Asociația “Salcâmul” Ciumești, în legătură cu îndeplinirea unui act (verificările impuse în cadrul controlului) care intra în îndatoririle sale de serviciu.

De menționat este faptul că, activitatea de control a fost solicitată de o unitate de parchet cu ocazia instrumentării unei cauze penale.

Inculpaților Mincu Adrian Nicolae și Dindelegan Claudiu Alexandru Călin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 20 iulie 2022, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here