fbpx
joi, septembrie 28, 2023
22.9 C
Ploiești
spot_img

Consiliul Judeţean Prahova cumpără căsuţe din lemn cu 1.600 de euro pe metru pătrat, mai scump decât pe piaţa imobiliară

Citește Și

- Reclamă -
Consiliul Judeţean Prahova cumpără căsuţe din lemn la preţuri demne de case adevărate sau chiar vile de lux, costul mediu pe metru pătrat al acestei controversate achiziţii din bani publici depăşind cu mult valoarea unui metru pătrat într-un cartier rezidenţial nou din Ploieşti.

O achiziţie derulată de Consiliul Judeţean Prahova ridică mari semne de întrebare, după ce instituţia a semnat un contract-cadru pentru cumpărarea a 50 de căsuţe din lemn pentru evenimente la un preţ de aproape 11.800 de euro pe bucată. La un calcul mediu, metrul pătrat de căsuţă depăşeşte 1.600 de euro, mult peste valoarea unui metru construit într-un cartier rezidenţial nou din Ploieşti, spre exemplu.

CJ Prahova cumpără căsuţe din lemn de 11.800 de euro bucata

Contractul-cadru pentru furnizarea de căsuţe din lemn de tip chioşc comercial a fost semnat pe 14 martie 2023 de către CJ Prahova, cu firma SC Star Gate SRL, la o valoare maximă de 2.425.000 de lei fără TVA, pentru până la 50 de căsuţe, conform unui răspuns transmis de Consiliul Judeţean către redacţia noastră.

- Reclamă -

Fiind vorba despre un acord-cadru pe mai mulţi ani, asta înseamnă că, în interiorul lui, autoritatea contractantă este liberă să dea comenzi pentru diferite numere de căsuţe, cât timp se încadrează, evident, în valorile maxime. Pentru 2023, instituţia a alocat 1.155.000 de lei cu tot cu TVA, pentru a comanda 20 de bucăţi. Conform înţelegerii, căsuţele comandate au dimensiunile de 3,11 pe 2,35, cu înălţimea de 2,95 metri. Asta conduce la o suprafaţă construită de aproximativ 7,31 metri pătraţi per căsuţă. Acestea trebuie să aibă şi instalaţie electrică funcţională, se mai precizează în documentul primit de la CJ.

O bucată, conform contractului, costă puţin peste 57.700 de lei cu TVA inclus, echivalentul a aproape 11.800 de euro la cursul actual. Continuând calculele, ajungem la un preţ mediu pe metru pătrat construit de 1.611 euro. Pentru o căsuţă din lemn, atenţie!

Case din lemn mai scumpe decât cele din beton şi cărămidă

Dacă e să facem o analiză în funcţie de preţul unui metru pătrat construit, constatăm că administraţia prahoveană plăteşte mai mult pentru nişte căsuţe din lemn decât preţul mediu echivalent pentru apartamente sau chiar vile noi. Spre exemplu, în urma verificărilor făcute pe piaţa imobiliară, am constatat că un metru pătrat într-unul dintre cartierele rezidenţiale noi din Ploieşti costă 1.180 de euro cu tot cu TVA. Şi aici vorbim despre o construcţie în totată regula, cu toate instalaţiile aferente, nu despre o căsuţă din lemn cu o uşă, nişte ferestre, nişte balamale, un acoperiş şi câteva cabluri şi prize.

- Reclamă -

Mai are rost să continuăm comparaţiile cu piaţa imobiliară? Doar atât vă mai spunem, gândiţi-vă că un apartament vechi, de două camere, în Ploieşti, la un etaj intermediar, costă undeva la 50.000 de euro, plus-minus câteva mii de euro în funcţie de vechime şi de cartier! Hai să rotunjim la 60.000 dacă a fost bine întreţinut! Practic, după standardele CJ Prahova, un astfel de apartament valorează fix cât cinci căsuţe din lemn. Un apartament de trei camere în buricul târgului costă cam cât şase sau şaşte căsuţe din lemn.

Dacă instituţie va cumpăra toate cele 50 de bucăţi prevăzute în acordul-cadru multianual, ar ajunge la un cost total de 2.885.750 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproape 589.000 de euro la cursul actual, pentru căsuţe din lemn în suprafaţă totală 365,5 metri pătraţi.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Zeci de percheziții în Prahova și alte județe, pentru prinderea unor hoți

41 de percheziții au fost efectuate joi, 28 septembrie, în Prahova, dar și în alte județe pentru prinderea unor...