Un raport al Curții de Conturi efectuat la Consiliul Județean Prahova a readus în atenție problema faptului că operatorul de salubritate Rosal nu a achitat redevența aferentă contractului prin care colectează deșeuri de la populație. Vicepreședintele CJ Dumitru Tudone (PNL) a declarat pentru ziarul Incomod că instituția a deschis două acțiuni în instanță împotriva Rosal pentru a recupera banii.

Reamintim că Rosal a câștigat o licitație în baza căreia a încheiat un contract cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Prahova (asociație aflată în subordinea Consiliului Județean Prahova), prin care colectează deșeurile din mai multe localități din județ.

Potrivit contractului, Rosal trebuie să achite anual o redevență către Consiliul Județean Prahova, lucru care nu s-a întâmplat. Auditorii Curții de Conturi au verificat activitatea CJ Prahova și au descoperit că în 2020, când la conducerea județului era fosta administrație PSD, banii nu au fost încasați.

“Entitatea auditată nu a înregistrat și nu a încasat la data de 30.04.2020 venituri în sumă de 4.328.541,05 lei, reprezentând redevență datorată de un operator economic
pentru concesionarea activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale în cazul a două contracte de delegare a gestiunii, respectiv penalități de întârziere în sumă de 746.536,15 lei pentru neplata la termen a redevențelor.

Urmărirea îndeplinirii de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor – Prahova” a mandatului acordat a rămas fără efect, în sensul că aceasta nu a actualizat cu indicele prețurilor de consum cuantumul redevențelor datorate bugetului județului în cazul contractelor de delegare prin concesiune a activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale. În timpul misiunii de audit financiar, A.D.I. „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor – Prahova” a procedat la actualizarea redevențelor, stabilindu-se venituri suplimentare cuvenite bugetului local în sumă de 352.818 lei.”, se arată în raportul Curții de Conturi, publicat pe site-ul instituției.

Vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone (PNL), a declarat pentru ziarul Incomod că în urma raportului Curții de Conturi noua administrație a județului a luat măsuri și a deschis două acțiuni în instanță împotriva Rosal pentru recuperarea banilor datorați din redevență.

De altfel, încă din timpul controlului inspectorii Curții de Conturi au consemnat în raport prime măsuri luate pentru recuperarea debitului:

“Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor
constatate:

Pentru abaterile referitoare la stabilirea, evidențierea și urmărirea încasării veniturilor:

– referitor la neînregistrarea și neîncasarea redevenței pentru concesionarea activității de
colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale: a fost notificat operatorul economic privind încălcarea obligaţiilor contractuale și executarea garanției de bună execuție, iar U.A.T.J. Prahova a înregistrat în evidența contabilă debitul în sumă de 5.075.077,20 lei (4.328.541,05 lei – redevență și 746.536,15;

– referitor la neactualizarea cu indicele prețurilor de consum a redevențelor datorate bugetului județului în cazul contractelor de delegare prin concesiune a activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale: A.D.I. „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor – Prahova” a procedat la calculul redevențelor actualizate cu IPC;”, se mai arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here