fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Consiliul Judeţean Prahova a încredinţat direct un contract de pază, pe bani mulţi, către o firmă apropiată unui consilier judeţean

Citește Și

- Reclamă -
Consiliul Judeţean Prahova a încheiat în această lună, prin încredinţare directă, un contract pentru paza termocentralei de la Brazi şi a reţelei de termoficare cu o firmă apropiată de un consilier judeţean, la un preţ deloc de neglijat. Acesta insistă că nu mai are legături cu societatea.

Contractul a fost semnat la începutul lunii, în momentul în care fostul operator, Termoficare Prahova, anunţase încetarea activităţii, ideea fiind de asigurare a pazei la obiectivul deţinut de Consiliul Judeţean, cel puţin până la predarea termocentralei şi a reţelei primare de termoficare către Primăria Ploieşti.

Valoarea totală a contractului, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, este de 199.332 de lei, cu un preţ pe oră de 23,73 lei, raportat la o perioadă totală de 8.400 de ore, ceea ce înseamnă aproape un an de activitate continuă.

- Reclamă -

Firma care a primit contractul, prin încredinţare directă, se numeşte SC Blackwater Force SRL, din Bucureşti, potrivit aceloraşi date din SEAP. Când studiem acţionariatul societăţii contractate de Consiliul Judeţean, observăm o legătură evidentă cu un consilier judeţean! Este vorba despre Nicolae Măruntu, consilier PMP.

Consilierul Nicolae Măruntu, asociat în altă firmă cu unul dintre patronii Blackwater

Potrivit datelor publicate pe portalul ListaFirme.ro, Blacwater Force SRL a fost înfiinţată în 2012 şi este deţinută, în proporţii egale, de către două persoane, Bogdan Lăzărescu şi Ioana Alisa Ionescu. Cei doi mai sunt asociaţi, tot în proporţii egale, şi în societatea Blackwater Sistem SRL, înfiinţată în urmă cu doi ani şi care nu pare să fi avut o activitate prea mare în 2020 şi 2021. Mai departe, Lăzărescu mai figurază ca acţionar într-o societate cu acelaşi domeniu de activitate, activităţi de protecţie şi pază, alături de Nicolae Măruntu. Aceasta se numeşte BWF Blackwater Force SRL şi are sediul tot în Bucureşti, însă la o altă adresă decât primele două.

În BWF Blackwater Force SRL, Lăzărescu deţine 95% din părţile sociale, iar Nicolae Măruntu 5%. Consilierul judeţean figurează, însă, ca administrator al societăţii comerciale. BWF este cea mai veche dintre cele trei firme, fiind înfiinţată în ianuarie 2011, însă din 2015 inclusiv a raportat zero angajaţi şi zero cifră de afaceri. De departe cel mai bine merge Blackwater Force, firma aleasă acum de Consiliul Judeţean Prahova, care a ajuns de la o cifră de afaceri de sub 177.000 de lei în 2012 la aproape cinci milioane de lei pe an din 2019 încoace, având un număr mediu de 136 de angajaţi potrivit raportului pe 2021.

- Reclamă -

Pe lângă similitudinea numelui şi legătura evidentă cu unul dintre asociaţi, consilierul judeţean Măruntu a recunoscut, în declaraţia de avere pe 2017, că a încasat bani de la SC Blackwater Force SRL, pe un contract de consultanţă juridică, în valoare de 48.800 de lei la momentul respectiv, conform declaraţiei publicate pe site-ul CJ Prahova.

Nicolae Măruntu mai deţine şi SC Asociaţia Privind Despăgubirile Acordate Victemelor Străzii SRL Ploieşti Prahova.

Aproape 24 de lei pe oră, prin încredinţare directă

Cu situaţia acţionariatului lămurită, merită să aruncăm o privire şi la tarif. Dacă 199.000 de lei nu pare o sumă impresionată raportată la bugetul Consiliului Judeţean Prahova, ea este mare în raport cu alte contracte de pază similare, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la procedura de achiziţie derulată de administraţia prahoveană.

Ca să avem un termen de comparaţie, am căutat în SEAP alte achiziţii derulate în această perioadă. Dăm ca exemplu un anunţ publicat tot prin aceeaşi perioadă pentru servicii de pază la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, cu o valoare estimată de până la 148.160 de lei, deci la trei sferturi din contractul CJ Prahova, pe o perioadă mai mare, de 13 luni.

- Reclamă -

În Prahova, la majoritatea instituţiilor publice, tarifele de pază sunt cuprinse între 13,95 şi 15,33 lei pe oră, fără TVA, respectiv 16,60 şi 18,24 cu TVA.

„Nu mai am nicio treabă cu firma”

Contactat pentru un punct de vedere, consilierul judeţean Nicolae Măruntu susţine că respectiva colaborare e de domeniul trecutului şi că de câţiva ani nu mai are nicio legătură cu deciziile şi contractele societăţii de pază. Iată cum a decurs convorbirea cu reporterul „Ziarul Incomod”:

– N-am nicio treabă, am fost la ei demult, acum vreo 10 ani, nu mai am nicio treabă.
– Dar am văzut că vă intersectaţi, că sunteţi asociat într-o altă firmă cu unul dintre patronii de la Blackwater.
– Am fost acum 3 ani sau 2 ani.
– Deci aţi ieşit din firmă când aţi devenit consilier judetean?
– Da da da, am ieşit înainte, n-am avut nicio treabă, nicio legatură, că mai vorbesc cu ei, atât.
– Deci sunteţi în continuare prieten cu ei, aţi rămas prieteni…
– Da, vorbesc, dar n-am nicio treabă cu acte, vorbesc ca oricare dar n-am nicio legătură, nu mai sunt demult cu ei, în 2011 am fost cu ei…
– Apoi aţi avut contracte de consultanţă.
– Da, apoi pentru asistenţă juridică, apoi mi-am văzut de treaba mea. Când am ieşit consilier i-am zis să mă scoată, că n-am nicio treabă.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut