Consiliul Județean Prahova a aprobat, în cadrul ultimei ședințe, un proiect de hotărâre, care ar urma să rezolve una dintre  cele mai dificile probleme cu care se confruntă administraţia publică ploieșteană, sistemul de termoficare.

Hotărârea prevede ca executivul județean să pregătească  documentația necesară proiectului „Reabilitare rețele termice aferente SACET Ploiești, pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldura urbană” – Etapa I.

”Prin proiect se urmărește realizarea lucrărilor de reabilitare a tronsoanelor prioritare de rețele termice, în sensul înlocuirii conductelor existente uzate, cu un sistem legat preizolat, precum și a celorlalte lucrări colaterale (înlocuire vane, reabilitare cămine, suporți etc.). Reabilitarea rețelelor termice prevăzută în Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a SACET Ploiești este justificată, în principal, prin faptul ca pierderile de căldură sunt cu mult mai mari decât valoarea normală (teoretică). Activitățile de reparații realizate în ultimii ani au înlăturat o parte importantă a punctelor slabe, dar aspectele de uzură fizică și morală a conductelor conduc la valori relativ ridicate ale pierderilor de căldură. Lipsa unui sistem de monitorizare și control al rețelei în unele locuri a condus la imposibilitatea intervenției în timp real pentru eliminarea deficiențelor, ca urmare a depistării greoaie a locului avariei.”, se arată scris în Hotărârea de Consiliu Județean Prahova.

 

Finanțarea ar urma să vină prin Axa prioritară 7 din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, axă dedicată creşterii eficienţei sistemelor centralizate de termoficare, și nu trebuie să depășească  suma de 20 milioane euro.

 

”Conform prevederilor Ghidului solicitantului, costurile lucrărilor nu trebuie să depășească 20 000 000 euro (echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii Cererii de finanțare). Ţinând cont de cele prezentate şi de posibilitatea accesării de fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 7”, se mai arată scris în Hotărârea de Consiliu Județean Prahova.

Acum, rămâne de văzut dacă reabilitarea rețelei de termoficare va duce și la scăderea tarifului la Gigacalorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here