credit consiliul judetean prahova propunere 2023
Consiliul Judeţean Prahova pregăteşte un proiect pentru contractarea unui credit de 300 de milioane de lei, care să fie folosit pentru finanţarea unor lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere. Propunerea vine în condiţiile în care instituţia a cheltuit în 2022 circa 500 de milioane de lei, rămânând însă şi cu un excedent de 194 de milioane.

Pentru 2022, CJ Prahova estimează un buget total în valoare de puţin peste 1 miliard de lei, pe partea de venituri, respectiv peste 1,2 miliarde la cheltuieli. Este un record pentru instituţie, iar creşterea este pusă pe seama unor finanţări aşteptate de la Uniunea Europeană pentru o serie de proiecte de investiţii. Cu alte cuvinte, vorbim despre un an atipic, în care nişte venituri ocazionale ridică bugetul instituţiei. Pentru următorii ani, conform estimărilor din documentele CJ Prahova, bugetul de cheltuieli ar urma să varieze între 435 şi 422 de milioane de lei.

În 2022, conform execuţiei pe primele 11 luni, CJ a avut cheltuieli de aproximativ 470 de milioane de lei. Un bilanţ care să includă şi luna decembrie e aşteptat să apară în curând şi urmează probabil să mai adauge câteva zeci de milioane la acea valoaare. În mod interesant, CJ a încheiat anul trecut cu o sumă considerabilă rămasă necheltuită. Cel puţin aşa reiese din proiectul de buget pe 2023, unde conducerea vorbeşte despre un excedent de aproape 194 de milioane de lei.

În aceste condiţii, conducerea CJ Prahova intenţionează să ia un credit de 300 de milioane. Propunerea pare cel puţin bizară la o primă vedere, în condiţiile în care instituţia a ţinut necheltuite anul trecut 194 de milioane, iar pentru 2024 estimează cheltuieli de 435 de milioane, ceea ce ar însemna că, practic, creditul dorit acum reprezintă aproape 70% din bugetul întreg estimat pentru anul viitor.

Pentru ce proiecte e propus creditul

Conform proiectului de hotărâre iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, împrumutul de 300 de milioane este propus pentru a asigura finanşarea sau cofinanţarea a cinci proiecte de investiţii, toate din domeniul infrastructurii rutiere.

Este vorba despre construirea unui pasaj rutier peste Centura de Vest a Ploieştiului, la ieşirea spre Buda, pentru care e solicitată suma de 98 de milioane de lei din credit, realizarea variantei ocolitoare Băneşti – Valea Doftanei, tot cu o sumă propusă de 98 de milioane, centura Păuleştiului, 50 de milioane, centura Mizilului, 44 de milioane, şi implementarea unui sistem de monitorizare video pe drumurile judeţene, cu 10 milioane.

Iniţiatorul argumentează că aceste obiective nu pot fi susţinute din bugetul propriu şi că obţinerea unui credit va permite realizarea lor mai rapidă. “Prin accesarea acestui tip de finanțare, proiectele aflate pe lista cu priorități de investiții vor fi finalizate în avans, iar de aceste proiecte va beneficia comunitatea locală. Învestițiile odată finalizate vor aduce beneficii mai devreme pentru comunitatea locală și vor permite totodată o mai bună eșalonare în timp a cheltuielilor de capital. De regulă «investițiile administrației atrag investiții private», investițiile în infrastructură efectuate de autoritatea publică locală atrag investiții din partea secorului Privat”, se arată în referatul de aprobare înaintat de Iulian Dumitrescu.

Creditul propus ar urma să aibă o perioadă de maturitate de 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here