Foto cu caracter ilustrativ

Salvamont România a dat publicității un comunicat prin care semnalează “practicile incorecte” ale Jandarmeriei Române. 

Salvamontiștii susțin că jandarmii își atribuie meritele intervențiilor din munți.

Salvamont România a ieșit cu un comunicat de presă, după o intervenție în Munții Bucegi, pe care Jandarmeria Prahova a promovat-o în presă.

Comunicatul Salvamont România

Salvamont Romania dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană prin care își atribuie și promovează în presă acțiuni de salvare realizate de către salvamontiști.

Ultima situație de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presa scrisă și audiovizuală, atribuindu-și salvarea a zeci de oameni blocați în telegondola din Sinaia sau coborâți de la cota 2000.

Operațiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiștii din Sinaia, împreună cu angajații domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiștii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu mașinile de bătut zăpada.

Salvamontiștii din Sinaia declară că abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui, moment în care salvamontiștii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanță.

Din păcate, astfel de situații sunt o practică frecventă a jandarmilor montani, se repeta la nivelul întregii țări, de ani de zile, de la apariția jandarmilor pe munte.

Deși salvamontiștii au avut încercări repetate pentru soluționarea amiabilă a acestui tip de situații, în cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria montană continuă să se laude în presă cu acțiunile de salvare ale structurilor Salvamont.

În conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor din zona montană care au probleme medicale sau cărora le poate fi afectată starea de sănătate, este atribuția structurilor Salvamont, care pot solicita, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență, resurse suplimentare, ambulanțe, elicopter, resurse umane și altele cu care să finalizeze acțiunea de salvare”, se arată în comunicatul Salvamont România.

Comunicatul Jandarmeriei

“Referitor la unele afirmații bazate pe informații false despre modul de desfășurare a acțiunii de salvare din data 24.01.2019, de la cota 2000, facem următoarele precizări:
-jandarmeria montană nu și-a asumat nici o acțiune de salvare a turistilor de la cota 2000, fiind doar o acțiune de sprijin si conducere a acestora între telegondola de la Furnica și telecabină;
– colegii noștri au fost la cota 2000 începând cu ora 10.30;
– apelul pe 112 a fost la 11.15;
-o parte dintre turiști au fost conduși de către jandarmii montani către telecabina de la cota 2000 pentru a fi coborâți la cota 1400;
-jandarmii ce apar în fotografia facuta la cota 1400 intrau schimbul II, nu au apărut dupa 40 de minute, cum eronat s-a spus.
#Jandarmeria_montana_mereu_alaturi_de_oameni

Comunicatul Jandarmeriei Prahova difuzat către presă la ora 12.49, cu privire la acțiunea din Munții Bucegi: 

În data de 24.01.2019, în jurul orelor 11.40, o patrulă de jandarmi, din cadrul, Postului de Jandarmi Montan Platoul Bucegi, detașamentul 8 Jandarmi Sinaia, a intervenit pentru conducerea unui grup de aproximativ 30 de persoane de la telegondola Carp spre telecabina Cota 2000, care, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ceaţă vânt puternic zăpadă), au rămas izolate pe munte deoarece telegondola Carp nu a mai funcționat.

Acţiunea s-a terminat în jurul orelor 12.00, fără probleme deosebite. Inițial grupul de turiști rămas pe munte a fost de format 100 persoane, 70 dintre aceștia au fost coborâți de la cota 2000 la cota 1400 cu un ratrak

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here