fbpx
duminică, mai 19, 2024
spot_img

Cooperare Schengen la nivelul Poliției Române

Citește Și

- Reclamă -

politia romana - Ziarul INCOMODPoliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengenau depistat, în ultima săptămână, 231 de persoane, 84 de autovehicule și 21 de documente ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010, fiind conectată la Sistemul de Informaţii Schengen alături de celelalte 26 de state membre ale acordului.

- Reclamă -

În perioada  17 – 24 aprilie a.c., în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 131 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).  

Poliţiştii români au pus în aplicare 15 mandate europene de arestare, au depistat 75 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 4 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 61 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale şi a fost găsite 5 documente semnalate de statele membre.

- Reclamă -

Totodată, 100 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 35 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 41 de persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 4 persoane era semnalate ca dispărute de autorităţile române.

23 de autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale au fost identificate în statele membre, iar partenerii străini au găsit și 16 documente semnalate de țara noastră.

Exemplu:

- Reclamă -

La data de 22 aprilie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au preluat, de pe aeroportul clujean, un bărbat, de 32 de ani, din judeţul Mureș, urmărit internaţional.

Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare, de către autorităţile spaniole, pentru săvârşirea infracţiunii de viol.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind arestat până la predarea către autoritățile din Spania.

Informaţii de background:

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

***

SIS II a început să fie dezvoltat în anul 2005, ca o variantă îmbunătăţită a SIS I, lansat în 1995 cu primele state semnatare Schengen.

Noile inovaţii în tehnologia informaţiei şi necesitatea identificării unor modalităţi mai eficiente în combaterea criminalităţii organizate şi gestionarea adecvată a migraţiei în Europa au determinat autorităţile de aplicare a legii să realizeze o variantă avansată a acestui sistem informatic poliţienesc.

SIS II include noi funcţionalităţi care vor ajuta autorităţile de aplicare a legii să realizeze un schimb de informaţii mai eficient în vederea asigurării securităţii spaţiului de justiţie, securitate şi libertate.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Accident grav de motocicletă, în Prahova

UPDATEVictima, bărbat în vârstă de 51 de ani, prezintă un traumatism cranio-cerebral sever și a fost intubat de echipajul...
Sari la conținut