fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Copil de 15 ani, nu știa nici măcar să vorbească – caz revoltător de abuz împotriva unui minor

Citește Și

- Reclamă -

Caz inuman de abuz împotriva unui minor, de către proprii părinți! O sesizare venită din partea unui prahovean a scos la iveală modul barbar în care doi părinți își creșteau fiica de 15 ani, care la această vârstă nu știa nici măcar să poarte o discuție cu o altă persoană.

În luna decembrie a anului 2014, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova a fost sesizată cu privire la situația fetei domiciliată într-o comună din Prahova. Întrucât este vorba de o minoră, este lesne de înțeles de ce nu vom divulga adresa, numele sau alte date de identificare ale fetei.

- Reclamă -

Una din vecinele familiei în cauză a sesizat Protecția Copilului de faptul că fetița trăia în condiții inumane, că nu mergea la școală și că mama acesteia consuma băuturi alcoolice, ambii părinți având un comportament agresiv.

O echipă a DGASPC Prahova a mers la locuința familiei și imediat și-a dat seama că cele sesizate se confirmă.

„Familia trăia în condiții de igienă precară, care nu permiteau dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială a copilului. Până la vârsta de 15 ani, minora nu a urmat nicio formă de învățamânt și nu a fost investigată medical niciodată”, spun reprezentanții DGASPC.

Locuința, un adevărat focar de infecție. Fata nu vedea lumina zilei

- Reclamă -

Fata locuia împreună cu fratele ei, mama și concubinul acesteia în condiții insalubre, greu de imaginat, într-un imobil construit din mila unui vecin. În timp, respectivul, văzând dezinteresul profund al familiei, nu a finalizat locuința care avea, la momentul inspecției, două camere. Casa era într-o stare avansată de degradare și doar una din cele două camere era locuită, aici fiind două paturi și o masă. Încălzirea se făcea de la o sobă din pământ, iar pereții erau înnegriți de fumul emanat de sobă, întrucât nu exista nicio fereastră în încăpere. Din cauza fumului de la sobă, aerul era greu de respirat – soba era încălzită cu tot felul de reziduuri. Imobilul nu fusese niciodată racordat la rețeaua de curent electric, iar apa era luată de la o pompă din curtea casei.

Cealaltă cameră avea tavanul degradat aproape în totalitate și acolo erau depozitate mai multe bucăți rupte de mobilier, haine murdare, resturi de mâncare și tot felul de alte gunoaie – un adevărat focar de infecție. Obiectele erau depozitate acolo, urmând să fie aruncate pe foc, în soba din camera în care se dormea.

La acel moment, reprezentanții Protecției Copilului au discutat cu mama fetei și au obținut din partea acesteia un angajament că va îmbunătăți condițiile în care își crește copilul și că o va înscrie la școală și la un medic de familie.

Mama, violentă inclusiv cu autoritățile

- Reclamă -

Inițial, s-a dorit găsirea unei soluții, astfel încât fata să nu fie luată de la părinți, iar reprezentanții DGASPC au monitorizat familia în perioada imediat următoare.

Dar la fiecare vizită care a urmat, echipele formate din asistent social, psiholog, reprezentanți ai autorităților locale, polițiști și chiar medicul din localitate au constatat de fiecare dată că situația din familie și condițiile de locuit rămân la fel de sumbre.

În plus, mama minorei era agresivă cu autoritățile, atât fizic, cât și verbal, adresând injurii și expresii calomnioase la adresa celor veniți în inspecție. De fiecare dată, fata asista la aceste „scene”, vizibil afectată și neputincioasă.

„Mama continua să țipe și să agreseze copilul, în încercarea de a ne arăta că aceasta este sănătoasă și nu prezintă probleme de sănătate, sau urme vizibile de violență.
De asemenea, la fiecare vizită efectuată, i se solicita să prezinte ce au pregătit de mâncare în acea zi sau ce alimente dețin. De fiecare dată mama declara că tocmai au servit masa, dar fără a putea dovedi în vreun fel acest fapt. Familia nu deținea nici măcar minimul necesar de tacâmuri, farfurii sau alte instrumente de bucătărie în care să se poată pregăti hrana și nu aveau aragaz, hrana fiind preparată la pirostrie.
Fetița locuia în cea mai mare partea a zilei singură, în acea camera insalubră, pe întuneric și într-un aer greu de respirat. Avea un aspect neîngrijit, înnegrită pe față și mânuțe de la fumul din cameră, cu hăinuțele murdare și mai mari ca marime.
De mai multe ori s-a încercat să se poarte discuții cu fetița, dar aceasta nu știa să comunice, fiind foarte retrasă și speriată. De asemenea, era vizibil faptul că aceasta nu beneficia de o alimentație corespunzătoare, nefiind dezvoltată conform vârstei cronologice. Pe sub hainele extrem de mari, murdare și rupte se observa un trup firav, lipsit de culoare și putere.”, mai povestesc reprezentanții DGASPC.

„Este un copil crescut ca în junglă”

Cu mare dificultate s-a putut discuta cu vecinii familiei, întrucât aceștia erau speriați de părinții fetei care erau violenți cu toată lumea. Vecinii au povestit că fetița ieșea rar în curtea casei, la aer, iar până la acea vârstă nu fusese niciodată văzută vorbind cu alți copii. Nu fusese niciodată la grădiniță și cu atât mai puțin la școală. Vecinii au mai spus că minora „nu știe să se joace, este un copil crescut ca în junglă”.

Veniturile familiei erau mai mult decât modeste – aveau un ajutor social de 230 lei și alocația de stat a fetiței, în valoare de 42 de lei. Ocazional, membrii familiei prestau servicii pentru vecini, contra-cost, dar toți banii erau cheltuiți pe băuturi alcoolice.

„Deşi familiei le-au fost prezentate prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului cu modificările şi completările ulterioare, cu accent pe obligaţiile care le revin în calitate de părinţi şi li s-a recomandat în mai multe rânduri să acorde atenţie sporită igienizării spaţiului de locuit, dar şi privind înscrierea copilului pe listele unui medic de familie și școlarizarea ei, nu s-a luat nici o măsură în vederea îmbunătățirii situației.
În discuțiile purtate cu mama, aceasta preciza de fiecare dată că nu este de acord cu instituirea unei măsuri de protecţie pentru fiica sa.”, explică reprezentanții DGASPC.

Având în vedere toate acestea, au fost demarate procedurile legale pentru ca minora să fie luată din acel mediu care îi făcea atât de mult rău. Reprezentanții Protecției Copilului au solicitat instanței de judecată instituirea măsurii de protecție de tip plasament în regim de urgență pe calea Ordonanței Președințiale, la Centrul de Primire în Regim de Urgență „Cireșarii” din Ploiești. Instanța de Judecată a hotărât plasamentul în regim de urgență, în acest centru.

O echipă a DGASPC, însoțită de un executor judecătoresc, a mers la familie și a luat minora care a fost imediat găzduită la centrul Cireșarii, unde s-a început consilierea psihologică și asistența medicală. Ulterior, măsura plasamentului în regim de urgență a fost înlocuită cu o altă măsură, iar minora a fost mutată în cadrul unei căsuțe de tip familial din județul Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cum a fost sancționată asistenta de la maternitatea din Ploiești care a încurcat copiii

Asistenta care a încurcat bebelușii la maternitate din Ploiești a fost sancționată cu 10% din salariu pentru o perioadă...
Sari la conținut