Daniel Dan outsideclick de la Pixabaynorth-korea-5405214_1280"/>

Coreea de Nord a lansat miercuri un “proiectil necunoscut”, în contextul în care există informații potrivit cărora țara încearcă să testeze cea mai mare rachetă a sa de până acum, transmite Reuters, citată de hotnews.ro. Racheta lansată miercuri a părut să eșueze imediat după lansare, a spus armata sud-coreană.

SUA și Coreea de Sud au avertizat recent că au informații potrivit cărora Coreea de Nord s-ar pregăti să lanseze o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pentru prima dată din 2017 până acum.

Statul Major al Coreei de Sud a transmis într-un comunicat că proiectilul lansat marți a plecat de pe aeroportul Sunan, în afara capitalei nord-cpreene Phenian: “Se presupune că a eșuat imediat după lansare”, se arată în declarație.

Proiectilul a părut să explodeze în aer la scurt timp după decolare, a relatat agenția de știri Yonhap, citând surse anonime. Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane a calificat-o drept o “lansare de rachetă balistică”.

O sursă din cadrul Ministerului japonez al Apărării a calificat, de asemenea, proiectilul drept o potențială rachetă balistică, a relatat televiziunea publică japoneză NHK. În urma testului eșuat au căzut resturi în Phenian sau în apropiere de acesta, a relatat NK News, cu sediul la Seul, citând martori anonimi și o fotografie a testului care arată o minge de fum de culoare roșie la capătul unui traseu de lansare a rachetei în zig-zag pe cerul orașului.

“Raportul privind eșecul de la Sunan este îngrijorător din cauza posibilității de a afecta zone civile puternic populate”, a declarat Ankit Panda, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA, scrie hotnews.ro.

În 2017, o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune lansată dintr-o altă locație a eșuat la scurt timp după decolare și s-a prăbușit peste un complex industrial sau agricol din orașul Tokchon.

Aeroportul Sunan a fost locul mai multor lansări recente, inclusiv pe 27 februarie și 5 martie. Coreea de Nord a declarat că acele teste au fost pentru dezvoltarea componentelor unui satelit de recunoaștere și nu a precizat ce rachetă a folosit, dar Seulul și Washingtonul au spus că au fost teste ale unui nou sistem ICBM.

Coreea de Nord a efectuat trei teste ICBM – ultimul în noiembrie 2017 al unui Hwasong-15 – considerat suficient de puternic pentru a ajunge la Washington și în restul Statelor Unite continentale, scrie antena3.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here