Ministrul de Interne, Marcel Vela, a explicat, marți, procedura prin care românii vor putea lua lumină și paști. 

Forțele de ordine vor forma echipe mixte cu reprezentanții BOR și voluntari și vor distribui lumina sfântă în Noaptea Învierii. Oamenii pot ieși în apropierea caselor, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane și respectând cu strictețe regulile de distanțare socială.

Pâinea binecuvântată va fi distribuită în toate parohiile, în zone special amenajate.

Oamenii se pot deplasa aici respectând restricțiile în vigoare și având asupra lor declarații pe propria răspundere.

Declarațiile ministrului Vela:

Având în vedere numărul mare de cetățeni ortodocși, MAI vine în sprijinul BOR executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi o alinare spirituală tuturor celor care trec prin momente grele vom ajuta BOR la împărțirea Luminii Sfinte în Seara Învierii.

Am semnat un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate din starea de urgență pentru stabilirea unor acțiuni comune pentru aceste srăbători. Vrem să oferim o consolare prin distribuirea Paștilor și a Luminii de la Ierusalim.

Pâine binecuvântată în formă de prescuri sfințită în Joia Mare va fi distribuită vineri 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie în intervalul orar 07:00-17:00 în toate parohiile, în locuri special amenajate.

În declaratia pe propria raspundere, credinciosul va face precizarea numele lăcașului de cult la care se va deplasa

Angajatii parohiei si voluntarii, in calitate de organizatori, vor asigura respectarea distantei sociale pe perioada distribuitrii pastilor, avand ca semn distinctiv o banderola alba pe brat.

Distribuirea Sfintei lumini adusa de la Ierusalim se va face de catre voluntarii parohiilor si de catre echipajele de ordine publica, sambata seara incepand cu ora 20.00.

Credincioșii vor putea ieși în jurul caselor cu respectarea restricțiilor și fără să se formeze grupuri mai mari de trei persoane. Astfel, 2-3 locatari dintr-o scară vor putea distribui Lumina pentru toți vecinii de pe scară.

În Noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și a voluntarilor care vor avea asupra lor echipamentele de protecție și legitimațiile de identificare.

Sfânta Lumină va fi distribuită inclusiv spitalelor și centrelor de carantină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here